Visserij
900 voornamelijk familiebedrijven (kweek en visvangst)
300 Nederlandse viskotters
25 Trawlers
2300 banen
De Nederlandse Visserijsector kent veel kleine familiebedrijven die vaak één viskotter in de vaart hebben. Er zijn maar enkele grote bedrijven met trawlers. Naast personeel is een belangrijke kostenpost de brandstof die steeds duurder wordt, maar door innovaties als de pulskor, waardoor geen kettingen meer over de bodem slepen, weten vissers tot wel 30% zuiniger.
vrijdag 11 oktober 2019
Minister Schouten (LNV) heeft het Europese Hof van Justitie gevraagd het verbod op pulsvisserij ongedaan te maken. “Het blijft een schande dat een meerderheid van het Parlement instemde met een totaalverbod op pulsvisserij. We zijn blij dat de minister niet bij de pakken gaat neerzitten, maar we moeten niet vergeten dat er al te veel Nederlandse vissers getroffen zijn door dit ondoordachte besluit", zegt Johan Nooitgedacht (Vissersbond).
maandag 16 september 2019
Tegengestelde ontwikkelingen aan het visserij-innovatiefront. In het jaar waarin het pulskorverbod van kracht werd en tientallen schepen werden omgebouwd naar de aloude boomkor, kwamen ook vooruitstrevende nieuwe schepen in de vaart. Bijvoorbeeld de MDV II (in de vaart als UK 225). “Visserij-innovatie heeft een tik gekregen, maar we laten ons niet kisten.”
dinsdag 16 april 2019
Het Europees Parlement heeft ingestemd met een totaalverbod op pulsvissen als onderdeel van de nieuwe Verordening Technische Maatregelen. Hiermee wordt een Nederlandse innovatie weggegooid die wetenschappelijk bewezen beter is voor de natuur, zeggen brancheorganisaties Nederlandse Vissersbond en Visned in een reactie. "Het totaalverbod op pulsvisserij is een enorme klap voor de Nederlandse visserijsector."
woensdag 10 april 2019
In 2018 behaalde de Nederlandse kottervloot nog een winst van 54 miljoen euro. Voor dit jaar is het nog maar de vraag of de winst daar in de buurt komt. Met ingang van 1 juni verliezen 42 kotters hun pulsontheffing en dat zal dit jaar ongetwijfeld effect hebben op het totale eindresultaat. Dat de kottervloot een onzekere tijd tegemoet gaat, staat als een paal boven water.
maandag 1 april 2019
Nederlanders, Belgen, Fransen, Engelsen, Schotten, Noren, Denen en Duitsers delen het grootste natuurgebied van Europa: de Noordzee. Op welke manier bepaalt de zee ons dagelijks leven, onze identiteit, cultuur en geschiedenis? In de tiendelige televisieserie 'Rond de Noordzee' van de Belgische documentairemaker Arnout Hauben (te zien vanaf 16 april op NPO 2) staat deze zee in de hoofdrol.
vrijdag 22 februari 2019
Om de bittere pil van het Europese verbod op pulsvisserij en het intrekken van een groot aantal vergunningen van pulsvissers te vergulden, stelt minister Schouten van LNV een innovatiefonds van 15 miljoen euro beschikbaar. Helemaal nieuw is dit fonds niet, want het wordt in het regeerakkoord al aangekondigd.
woensdag 20 februari 2019
Wanneer je alle scheepvaartroutes en beoogde windenergievelden intekent, is het Nederlandse gedeelte van de Noordzee alweer bijna vol. Dus is het tijd voor studies naar efficiënt ruimtegebruik op zee, denkt onderzoeksinstituut Marin.
vrijdag 8 februari 2019
Tien visserijorganisaties hebben deze week hun toekomstvisie gepresenteerd aan leden van de Tweede Kamer en het Europarlement. Door de grootschalige winning van windenergie op zee staat de visserij voor een belangrijke transitie. Zowel voor de vloot als de faciliteiten op land zullen aanpassingen nodig zijn. Deze transitie is niet gratis. "De kosten hiervoor dienen gedragen te worden door een maatschappelijk fonds."
vrijdag 30 november 2018
Vanwege protesten van omwonenden, natuurorganisaties en Nederlandse Vissersbond heeft gemeente de Fryske Marren besloten de beslissing over zandwinning in het IJsselmeer uit te stellen naar volgend jaar. De gemeenteraad had na Economische Zaken en provincie Friesland groen licht willen geven voor grootschalige zandwinning voor de kust van Gaasterland.
woensdag 28 november 2018
Het is over met de investeringsangst in de Nederlandse visserij. Ondanks actuele bedreigingen wordt de ene na de andere order voor nieuwbouw geplaatst. Ook lagen tal van schepen al ter dok voor ingrijpende refits. Het Masterplan Duurzame Visserij leeft intussen voort in twee nieuwe MDV-type schepen. Het is transitietijd in de visserij.