Visserij | Maritiem Nederland
Visserij

900 voornamelijk familiebedrijven (kweek en visvangst)

300 Nederlandse viskotters

25 Trawlers

2300 banen

De Nederlandse Visserijsector kent veel kleine familiebedrijven die vaak één viskotter in de vaart hebben. Er zijn maar enkele grote bedrijven met trawlers. Naast personeel is een belangrijke kostenpost de brandstof die steeds duurder wordt, maar door innovaties als de pulskor, waardoor geen kettingen meer over de bodem slepen, weten vissers tot wel 30% zuiniger.

Nederlandse visserijsector in zwaar weer

maandag 27 september 2021

De visserij kampt met de gevolgen van Brexit, corona, windmolens op zee en tegenvallende vangsten. Het zit de visserijsector niet mee: vangsten gaan naar beneden en perspectief voor de sector neemt af. Maar er zijn lichtpuntjes bij de mosselvisserij, vertelde Arie Mol (WUR) tijdens de presentatie van 'Visserij in cijfers' 2021.

Eerste Hollandse Nieuwe voor medewerkers GGD

dinsdag 15 juni 2021

Op 15 juni is het eerste vaatje Hollandse Nieuwe aangeboden aan voorzitter André Rouvoet van GGD Nederland, als blijk van waardering voor alle vaccinatiemedewerkers die de afgelopen maanden in touw waren. Bij de vaccinatielocatie Haaglanden luidde het Nederlands Visbureau hiermee de start in van het nieuwe haringseizoen.

Boomkorkotter Z91 Franson te water in Gdansk

dinsdag 25 mei 2021

Het casco van de 38 meter lange boomkorkotter Z91 Franson is te water gelaten op de werf in Gdansk van Damen Maaskant. Het casco is nu op transport van Polen naar Stellendam, waar het schip wordt afgebouwd voor de Belgische rederij Long Ships.

Noren verbolgen over keuze voor Holland Shipyards

woensdag 21 april 2021

Holland Shipyards Group is apetrots op het binnenhalen van de opdracht voor de bouw van een nieuwe coastal research vessel voor Havforskningsinstituttet, het Noorse instituut voor maritiem onderzoek. Branchevereniging Norske Skipsverft, het Noorse NMT, is not amused over het gebruik van de 'crisispakketsubsidie'. Bjørnar Moxnes, fractieleider van de socialistische Rødt-partij in het Noorse parlement, vraagt de regering om de regels voor subsidietoekenning te veranderen zodat er meer banen in Noorwegen blijven.

Besluit EU Hof verbijstert pulsvissers

donderdag 15 april 2021

Op 15 april deed het Europese Hof van Justitie de uitspraak dat het totaalverbod voor pulsvisserij van kracht blijft. De uitspraak is gekoppeld aan een juridische procedure die de Nederlandse staat in 2019 aanspande bij het EU Hof om het verbod op pulsvisserij herzien te krijgen. Insteek was dat het Europees Parlement en de Raad van de EU te weinig hebben gekeken naar de wetenschap bij het verbod. Het EU Hof gaat daar niet in mee. "De Uniewetgever beschikt op dit gebied over een ruime beoordelingsbevoegdheid en is niet verplicht zijn wetgevende keuze uitsluitend op wetenschappelijke en technische adviezen te baseren.”

Britse schepen welkom voor onderhoud in Nederland

vrijdag 9 april 2021

Vissersschepen uit Groot-Brittannië mogen voor onderhoud toch weer gebruik maken van meer scheepswerven in Nederland. Na een succesvolle lobby van Metaalunie en VNO-NCW samen met onder meer NMT en VisNed heeft het ministerie van LNV hierover nieuwe afspraken gemaakt met de Europese Commissie.

Goedkope nieuwe RF-spionagesatellieten horen alles

donderdag 1 april 2021

Met kleine satellieten is van uit de ruimte steeds meer tot dusver verborgen activiteit waar te nemen. Het weekblad The Economist beschrijft bijvoorbeeld hoe het Amerikaanse HawkEye 360 vorig jaar met een cluster van 3 smallsats tientallen vissersboten in de Ecuadoriaanse wateren rondom de Galapagos eilanden snapte nadat ze hun verplichte GPS-transponders (automatic identification system: AIS) hadden uitgezet.

Visquotum eerste kwartaal: 25% total allowable catch

donderdag 17 december 2020

De Europese visserijministers en de Europese Commissie hebben tijdens de Visserijraad in Brussel een akkoord bereikt over tijdelijke vangstmogelijkheden. Vissers mogen in het eerste kwartaal van 2021 25% van de Total Allowable Catch (TAC’s) die golden in 2020 opvissen. Het vangstadvies is dit jaar anders in verband met de lopende brexitonderhandelingen.

Europese Commissie komt met evaluatie pulsvisserij

vrijdag 20 november 2020

De Europese Commissie zal voor de zomer van 2021 een evaluatieverslag uitbrengen over de nieuwe Technische Verordening die een jaar geleden is ingegaan en waar het verbod op pulsvisserij onder valt. Dit werd duidelijk na de bespreking van het ICES-rapport over de pulsvisserij in de Visserijcommissie van het Europees Parlement.

Typegoedkeuring voor nieuwe gasmotor Sandfirden

donderdag 5 november 2020

Sandfirden Technics in Den Oever heeft een typegoedkeuring van Bureau Veritas ontvangen voor de alleen op gas aangedreven interne verbrandingsmotor SGI-16M. De nieuw ontworpen 16 liter gasmotor heeft een vermogen van 300 kWm bij 1500 rpm en 350 kWm bij 1800 rpm.

Partners Maritiem Nederland