Smart Maritime Technology | Maritiem Nederland
Smart Maritime Technology

Welke technologie brengt de komende jaren revoluties teweeg in de maritieme sector? Maritiem Nederland gaat in juni 2019 voor de tweede maal het congres Smart Maritime Technology (SMT) organiseren over disruptieve technologie in de maritieme sector. We willen managers en technici uit de maritieme sector laten zien wat de technologie is waar we op moeten inzetten, om de boot straks niet te missen.

Op 13 juni organiseert vak- en opinieblad Maritiem Nederland het Smart Maritime Technology (SMT) evenement. We organiseren een inspirerende netwerkdag waarin we managers en technici in de maritieme sector een overzicht willen bieden van baanbrekende technologieën, waar ieder maritiem bedrijf zich in zou moeten verdiepen en in mee zou moeten gaan om ook op lange termijn succesvol te zijn. 

>>> Benieuwd naar baanbrekende technologie en veelbelovende startups in de maritieme industrie? Bezoek het Smart Maritime Technology Event op 13 juni in Rotterdam. Vergroot uw netwerk, wissel kennis uit en creëer leads voor duurzame business.

Het SMT congres biedt een inspirerende netwerkdag, waarop bezoekers een overzicht krijgen van veelbelovende technologie als 3D printen, kunstmatige intelligentie, augmented reality en smart maintenance. De maritieme sector is een no nonsense sector, dus deze buzz words zijn niet genoeg – de onderwerpen die aan bod komen moeten tot haalbare en snel uit te voeren innovaties leiden.

Het programma begint om 11.00 uur en bestaat uit de volgende onderdelen:

Additive Manufacturing & 3d Printing

  • 3D printen van reserve-onderdelen
  • 3D printen van compleet nieuwe vormen van componenten bestaande uit één stuk materiaal
  • Hoe halen we de belofte van 3D printen sneller dichterbij?

Smart Maintenance

  • Inzet van drones bij inspectie
  • Big data analyse en voorspellend onderhoud
  • Hoe verbindt je een schip met het Internet of Things – betrouwbare dataverbindingen op zee
  • Augmented/mixed reality en onderhoud

Paneldiscussie Autonoom varen

  • Alle slimme technologie komt uiteindelijk samen in autonoom varen
  • Aandacht voor technische uitdagingen
  • Regelgeving? Arbeidsmarkt? Veiligheid? Volop aanleiding voor discussie
  • Sprekers van The Shipping Factory, TU Delft en MARIN hebben we al bereid gevonden een presentatie te houden en in het panel plaats te nemen

Unieke showcase van startups

Bovenstaande ontwikkelingen worden getrokken door grote maritieme spelers zoals grote werven, klassebureaus en motorenbouwers enerzijds; en startups met creatieve baanbrekende ideeën anderzijds. Daarom willen we naast plenaire sprekers van grote bedrijven, startups een kans geven zich te presenteren op het event.

Tijdens de uitgebreide netwerkmogelijkheden krijgen deelnemende startups de mogelijkheid hun innovatie te presenteren met een table-top presentatie. Daarnaast beoordeelt de redactie van Maritiem Nederland welke vier startups we tijdens het plenaire programma 10 minuten spreektijd geven.

>>> Zie voor het complete programma en de mogelijkheid voor aanmelding de event-website van Smart Maritime Technology

Kansen voor maritieme maakindustrie in coalitieakkoord

donderdag 16 december 2021

In het op 15 december gepresenteerde coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en CU staan stevige ambities op het gebied van onder meer verduurzaming, industriepolitiek en defensie. Dat biedt kansen voor de Nederlandse maritieme maakindustrie, stelt brancheorganisatie NMT in een een eerste reactie op de plannen van het nieuw te vormen kabinet.

Onderwaterrobot ruimt afval op van zeebodem

maandag 13 december 2021

In de heldere zee bij de stad Dubrovnik in Kroatië, viste het zelfstandige SeaClear-robotsysteem afgelopen september voor het eerst een plastic flesje op van de bodem. Deze bescheiden, maar nobele actie was onderdeel van een test van het SeaClear-project dat een robotsysteem ontwikkelt om afval van de zeebodem op te ruimen. De TU Delft werkt met zeven andere partners aan dit afvalopruimsysteem.

HbR werkt samen met technisch maritieme scale-ups

maandag 6 december 2021

Na een eerste kennismaking tijdens het jaarlijkse innovatieprogramma PortXL onderzoekt het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) de samenwerking met drie technisch-maritieme scale-ups. De producten van deze bedrijven variëren van monitoring en onderzoek van waterkwaliteit tot slimme inzichten in de technologische prestaties van schepen.

Schoonmaakrobot reinigt olietanker tijdens laden

woensdag 23 juni 2021

De schoonmaakrobot van Fleet Cleaner maakt gebruik van hogedruk water om aangroei van de romp bij schepen te verwijderen tijdens het laden en lossen in de haven. Het Delftse bedrijf heeft hiervoor een ATEX-gecertificeerde (brandveilige) installatie ontwikkeld. Op de Europoort-terminal van tankopslagbedrijf Vopak in Rotterdam is deze installatie voor de eerste keer met succes toegepast.

Onbemand varen bij stof, mist of rook

dinsdag 16 februari 2021

Om onbemand te kunnen varen, moet een schip zijn omgeving tot in detail kunnen waarnemen. En niet alleen wanneer het helder weer is maar ook bij slecht zicht door bijvoorbeeld stof, rook of mist. De Universiteit Antwerpen heeft 3d-sonarsensoren ontwikkeld waarmee dit mogelijk is. De techniek is gebaseerd op echolocatie van vleermuizen.

Damen zet autonoom varen in hogere versnelling

maandag 15 februari 2021

Damen Shipyards en Sea Machines Robotics zijn een samenwerking aangegaan om de toepassing van collision avoidance systemen aan boord van Damen-schepen te onderzoeken. De Triton-technologie van Damen is de verbindende schakel tussen de autonome technologie aan boord, de onshore monitoring en data-analyse.

Succesvolle pilot smart maintenance Kreekraksluizen

dinsdag 26 januari 2021

De VolkerWessels bedrijven KWS, VolkerRail en Aquavia hebben de pilot Smart Maintenance Kreekraksluizen voor Rijkswaterstaat afgerond. Het doel van dit programma is de transitie van periodiek naar conditiegestuurd onderhoud met behulp van digitale technologie. Data uit sensoren en vanuit de bediening en besturing van de sluis stellen Rijkswaterstaat in staat om onderhoud precies op het juiste moment uit te voeren.

Slimme bolder meet de kracht van de trossen

maandag 25 januari 2021

Op de kade van de Hutchison Ports ECT Delta terminal op de Maasvlakte, heeft het Havenbedrijf Rotterdam bij wijze van proef een zogenoemde ‘slimme bolder’ geïnstalleerd. Doordat de bolder de kracht van de trossen meet, houdt het havenbedrijf niet alleen de veiligheid in de gaten maar ontstaat ook meer inzicht in welke schepen aan welke kade kunnen liggen.

Proef verdiepen kademuren met onderwaterankers

maandag 9 november 2020

Havenbedrijf Rotterdam stelt de openbare loswal in de Seinehaven beschikbaar voor het testen en ontwikkelen van onderwaterankersystemen en installatiemethodes. Het installeren van onderwaterankers in kadeconstructies is goedkoper, duurzamer, duurt korter en heeft minder impact op de bedrijfsvoering dan nieuwbouw.

Partners Maritiem Nederland