Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Britse schepen welkom voor onderhoud in Nederland

vrijdag 9 april 2021

Vissersschepen uit Groot-Brittannië mogen voor onderhoud toch weer gebruik maken van meer scheepswerven in Nederland. Na een succesvolle lobby van Metaalunie en VNO-NCW samen met onder meer NMT en VisNed heeft het ministerie van LNV hierover nieuwe afspraken gemaakt met de Europese Commissie.

Twintig maritieme technici IHC tijdelijk naar DMO

dinsdag 6 april 2021

Vanwege de Covid-19 pandemie heeft Royal IHC overcapaciteit op verschillende afdelingen. Twintig technische IHC-medewerkers gaan tijdelijk in dienst bij de afdeling Maritieme Systemen (AMS) van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Het gaat om de eerste uitwisseling tussen Defensie en een commerciële partij in het kader van de Maritime Capacity Alliance.

NG Shipyards bouwt NIOZ-survey vessel Adriaen Coenen

dinsdag 23 maart 2021

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Next Generation Schipyards hebben op 23 maart het contract getekend voor de bouw van het nieuwe onderzoeks- en ondersteuningsvaartuig voor de Wadden. Dit duurzame onderzoekschip zal in het voorjaar van 2022 in de vaart worden genomen onder de naam 'Adriaen Coenen'.

Damen Ship Lease verlengt samenwerking met NIBC

vrijdag 19 maart 2021

NIBC Bank, Damen Ship Lease en Damen Financial Services gaan een meerjarige samenwerking aan op het gebied van het leasen van schepen. Damen Financial Services is een nieuwe divisie binnen Damen die klanten ondersteunt bij het financieren van nieuwe schepen met zowel operationele als financiële leaseconstructies.

IHC levert cutterzuiger af aan Suez Canal Authority

vrijdag 19 maart 2021

Royal IHC heeft de cutter suction dredger Mohab Mammesh officieel overgedragen aan de Suez Canal Authority (SCA). Na de inbedrijfstelling en de voltooiing van de baggerproeven voor de Nederlandse kust en het Haringvliet is het schip nu klaar om zijn taken uit te gaan voeren.

Damen levert RSD tugs aan Thomas Services Maritimes

woensdag 17 maart 2021

Damen Shipyards Group heeft twee RSD Tugs 2513 geleverd aan Thomas Services Maritimes. TSM zal de schepen exploiteren op de Seine vanuit Port de Rouen, gelegen tussen Rouen en Honfleur. De sleepboten gaan tankers en bulkvrachtschepen begeleiden vanuit en naar de haven van Rouen, Europa's grootste graanterminal.

Sif neem 'KCI the engineers' over van Royal IHC

dinsdag 16 maart 2021

Sif neemt 'KCI the engineers' (KCI) over van Royal IHC. KCI biedt werk aan 65 mensen, die samen 9 miljoen euro aan winstgevende omzet in 2020 hebben gerealiseerd. Het management van KCI was betrokken bij het overnametraject en is zeer tevreden om nu onderdeel te zijn van Sif Holding gevestigd in Roermond en Rotterdam. Het management van KCI blijft in functie.

Dredger met een stekker

maandag 15 maart 2021

Damen Shipyards heeft weer een stap gezet in zijn ambitie om in 2030 voor elk soort schip een duurzame variant te hebben. De Electric Cutter Suction Dredger ECSD650 kan volledig elektrisch op maximaal 18 meter diepte baggeren.

Partners Maritiem Nederland