Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Abis Dundee gedoopt

donderdag 11 juli 2013

Op woensdag 3 juli is de ‘Abis Dundee’ gedoopt door Cynthia Dijkstra - van den Broeke, echtgenote van Jan Dijkstra, directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Luchtsmering, LNG en een nieuw business model

donderdag 27 juni 2013

De binnenvaart is een conservatieve sector, die aan de vooravond staat van een omslag. Diesel wordt LNG, maar zoals wel vaker loopt de techniek voor op de regelgeving. Daarnaast zullen binnenvaartondernemers zich anders moeten organiseren om hun diensten concurrerend te kunnen blijven aanbieden.

Seven Waves te water gelaten

vrijdag 17 mei 2013

De bouw van complexe schepen in Nederland is weer een hoofdstuk rijker. Momenteel wordt de ‘Seven Waves’ afgebouwd, het vijfde schip van IHC voor Subsea 7.

‘Partnership, ik blijf het herhalen’

maandag 15 april 2013

Innoveren is volgens Geert van Voorn (55), managing director van Peters Shipyards, de enige manier om te overleven als Nederlandse scheepswerf. Die visie resulteerde in de ‘Greenstream’, een binnenvaartschip dat draait op aardgas. De toekomst is volgens Van Voorn aan partnerships in een virtuele werf. “Er zijn weinig mensen die dit echt begrijpen.”

Extra accommodatie voor offshore werk

donderdag 7 maart 2013

Holland Accommodation Rentals, onderdeel van Holland Shipyards, is onlangs begonnen met de bouw van de eerste modules waarmee extra accommodaties voor offshore werkzaamheden kunnen worden gemaakt.

Partners Maritiem Nederland