Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Damen legt kiel voor combat support ship 'Den Helder'

donderdag 3 juni 2021

Op 2 juni is bij Damen Shipyards Galati de kiel gelegd van het Combat Support Ship 'Den Helder', het nieuwe bevoorradingsschip voor de Koninklijke Marine. De ceremonie werd gezamenlijk uitgevoerd door de DMO-directeur Arie Jan de Waard en de Commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer.

LNG-ombouw Münsterland bereikt eindfase

dinsdag 1 juni 2021

Het passagiersschip ‘Munsterland’ heeft de doklocatie van Niestern Sander in Delfzijl verlaten. Het schip zal de komende periode aan de binnendijkse locatie van de Groningse scheepswerf worden afgebouwd. Hiermee is de laatste fase van het conversieproject ingegaan.

DEME doopt 's werelds krachtigste snijkopzuiger

vrijdag 28 mei 2021

Op 21 mei was het eindelijk zover. In Vlissingen vond de doopplechtigheid plaats van het 'schip der schepen' in de vloot van baggerconcern DEME, de megacutterzuiger 'Spartacus'. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW is het schip in staat op ongeëvenaarde snelheid harde grond te snijden.

Coronacrisis klap voor omzet maritieme maakindustrie

woensdag 26 mei 2021

Zoals verwacht heeft de Nederlandse maritieme maakindustrie in 2020 flink te lijden gehad onder de coronacrisis. Met uitzondering van de superjachtbouw daalde de orderintake in alle maritieme segmenten. De totale omzet van de Nederlandse maritieme maakindustrie daalde met 9,5 procent ten opzichte van 2019 tot 7,0 miljard euro.

Onderzoeksschip Nuyina maakt proefvaart in Poolgebied

woensdag 26 mei 2021

De onder Nederlandse supervisie gebouwde Arctische ijsbreker Nuyina maakt binnenkort een proefvaart in de Noordpool-regio. Daarna vaart het schip door naar Australië waar het een centrale rol krijgt in het wetenschappelijk onderzoek in Antarctica en de Zuidelijke Oceaan. De Nuyina ligt nu aan de kade bij Damen Shiprepair Vlissingen waar de internationale vakpers op 28 mei kennis kan maken met dit bijzondere onderzoeksschip.

Boomkorkotter Z91 Franson te water in Gdansk

dinsdag 25 mei 2021

Het casco van de 38 meter lange boomkorkotter Z91 Franson is te water gelaten op de werf in Gdansk van Damen Maaskant. Het casco is nu op transport van Polen naar Stellendam, waar het schip wordt afgebouwd voor de Belgische rederij Long Ships.

Miljoenensteun voor Europese marinescheepswerven

vrijdag 21 mei 2021

Het Europees Defensie Industrie Ontwikkel Programma (EDIDP) van de Europese Commissie stelt 14,29 miljoen euro beschikbaar voor SEA Defence, een gezamenlijk project van Europese marinewerven en kennisinstellingen. Het project staat onder leiding van Damen Naval, maar vanuit Nederland nemen ook de marine, TNO en Marin eraan deel.

Herstel in zicht voor IHC na zware reorganisatie in 2020

donderdag 20 mei 2021

Royal IHC heeft 2020 afgesloten met een bruto verlies (ebitda) van 199,4 miljoen euro. De ingrijpende reorganisatie die vorig jaar in werking gezet, lijkt vruchten af te werpen. Naar verwachting zal IHC dit jaar met een licht positief resultaat kunnen afsluiten. De cijfers van het eerste kwartaal van 2021 bevestigen dit beeld.

Drie Damen Next Generation Tugs gedoopt in Livorno

dinsdag 18 mei 2021

Op 15 mei hield Fratelli Neri een naamgevingsceremonie voor drie Damen RSD Tugs 2513 in Livorno, Italië. Twee van de schepen, genaamd Romito en Calafuria, zijn gebouwd bij Damen Shipyards Galati en werden eind 2019 afgeleverd. Beide sleepboten hebben een bollard pull van 70 ton.

Partners Maritiem Nederland