Offshore
De Nederlandse Offshore-industrie
Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO
De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.
woensdag 12 maart 2014
De florerende offshore industrie voor de kust van Brazilië zorgde ervoor dat Damen een grote opdracht verwierf voor zes platformbevrachters. De zesde uit een serie van zes voor een Noorse eigenaar is inmiddels opgeleverd.
woensdag 12 maart 2014
HFG is op de nieuwe fabricagefaciliteit in Polen gestart met de bouw van een compressieplatform dat in Equatoriaal-Guinea dienst gaat doen.
maandag 17 februari 2014
Sinds 2010 is Fistuca BV, een spin-off van de TU Eindhoven, bezig met de ontwikkeling van BLUE Piling Technology. Vanaf 2012 wordt samen met Van Oord en TNO deze techniek verder ontwikkeld.
vrijdag 7 februari 2014
IHC Merwede heeft onlangs orders ontvangen voor een breed scala aan schepen en equipment ter waarde van 350 miljoen euro.
vrijdag 31 januari 2014
Kijkend naar de tweede helft van 2013 valt er een dalende trend te zien in het aantal offshore windturbines dat afgebouwd wordt.
maandag 20 januari 2014
Voor het winnen van olie op grote zeedieptes moeten steeds complexere en grotere FPSO’s gebouwd worden.
dinsdag 24 december 2013
Shipyard De Hoop, met vestigingen in Lobith en Foxhol, gaat het het komende jaar druk krijgen. De werf had al niet te klagen over de orderportefeuille, nu komen daar tien platform supply vessels bij.
woensdag 11 december 2013
Vijfendertig jaar na het in de vaart brengen van de zelfvarende semi-afzinkbare kraanplatforms ‘Balder’ en ‘Hermod’ overweegt offshore dienstverlener Heerema opnieuw een semi-submersible crane vessel (SSCV) in de vaart te brengen, ditmaal nog groter en sneller.
woensdag 11 december 2013
Voor het verwijderen van verouderde boor- en productieplatforms laat Allseas naast de ‘Pieter Schelte’ een tweede megacatamaran bouwen.
maandag 28 oktober 2013
Offshore kan niet zonder personeelsaccommodatie. In eerste instantie was dat niet de core business van Holland Shipyards, maar nu vormt het een substantieel deel van het productportfolio. “We bouwen geen zeecontainers om, maar maken verblijfsmodules die de vergelijking met een goed hotel kunnen weerstaan”, zegt Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards.