Offshore | Maritiem Nederland
Offshore

De Nederlandse Offshore-industrie

Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO

De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.

 

CIG doet meer dan staalpakketten leveren

maandag 4 augustus 2014

Central Industry Group (CIG) gaat in opdracht van twee Nigeriaanse reders acht schepen bouwen voor de offshore: twee offshore support vessels, vier anchor handling supply vessels en twee accommodation crane barges. Het Groningse bedrijvenconglomeraat doet tegenwoordig veel meer dan staalpakketten leveren voor Noord-Nederlandse werven.

‘In onze business is timing cruciaal’

vrijdag 25 juli 2014

Keesjan Cordia bouwde Workfox in acht jaar uit tot een offshore operator met vijf jackup platforms voor de olie-, gas- en windturbine-industrie. Workfox schuwt het speculatief bouwen van nieuwe platforms zonder contract voor een eerste klus niet.

‘Pieter Schelte’ komt naar Rotterdam

woensdag 16 juli 2014

De Pieter Schelte, het grootste schip ter wereld, wordt in de Rotterdamse haven afgemonteerd.  Eigenaar en ontwerper Allseas en Havenbedrijf Rotterdam hebben daartoe een overeenkomst gesloten. Het is de bedoeling dat ‘Pieter Schelte’ begin 2015 in Rotterdam arriveert.

Doedijns levert UCS voor jacket

woensdag 16 juli 2014

De accommodatie en het productiegedeelte op offshore platforms wordt steeds vaker op één onderstel gezet. Dat resulteert in gigantische constructies en slimme methoden om ze op de plaats te krijgen.

Innovatief in een conservatieve sector

vrijdag 4 juli 2014

De offshore industrie staat niet bekend om haar innovatieve karakter, maar dat beeld is maar ten dele terecht, zegt Wouter van Dalen, R&D-manager van Seaway Heavy Lifting. Een jonge innovatiedeskundige met een achtergrond buiten de maritieme sector is misschien wel precies wat een bedrijf als SHL nodig heeft. “Ik heb bij TNO een heel goed beeld gekregen van hoe R&D eruit hoort te zien. Nu ben ik dat aan het toepassen in de maritieme wereld.”

‘Innovatie is de rode draad door mijn carrière’

dinsdag 1 juli 2014

Kees Willemse is vanaf het begin van zijn carrière betrokken geweest bij innovaties in de maritieme wereld. Nu probeert hij innovaties voor de offshore olie- en gaswinning te ontwikkelen en te verkopen. “Er staat niet voor niets zowel ‘director technology development’ als ‘director proposals’ (offertes) op mijn kaartje.”

Partners Maritiem Nederland