MET Event | Maritiem Nederland
MET Event

Hoe halen we stabiele duurzame energie uit zee? Hoe varen schepen op termijn 100 procent duurzaam? En wat gebeurt er straks in onze zeehavens als er geen vraag meer is naar kolen en aardolieproducten? Die vragen staan centraal tijdens het Maritieme Energie Transitie (MET) Event.

Het maritieme vak- en opinieblad Maritiem Nederland organiseert op 15 maart 2018 het MET Event in het VNAB gebouw aan de Boompjes in Rotterdam. Zo’n 150 professionals uit de maritieme maakindustrie, de offshore wind industrie en de Nederlandse zeehavens komen bijeen om een concreet pad uit te stippelen waarlangs de energietransitie in deze sectoren moet gaan plaatsvinden.

Haven onder druk door vollopen stroomnet

woensdag 22 december 2021

Op 9 december maakte netbeheerder Liander bekend dat een groot deel van Amsterdam, waaronder het havengebied, 'in congestie gaat'. Dit betekent dat nieuw te vestigen bedrijven en bestaande bedrijven geen nieuwe of aanvullende elektriciteit krijgen. Het elektriciteitsnetwerk is vol.

Boskalis neemt 252 laadpalen in gebruik

woensdag 15 december 2021

Bij het hoofdkantoor in Papendrecht heeft Boskalis een grootschalige laadfaciliteit in gebruik genomen. Hiermee investeert de maritieme aannemer aanzienlijk in de laadcapaciteit voor elektrische voertuigen (EV’s). Met 252 oplaadpunten is de nieuwe faciliteit een van de grootste in zijn soort in de Benelux.

Eerste stap naar zonnepanelen op zee

dinsdag 14 december 2021

TNO en enkele partners zijn eind november een onderzoek gestart naar zonnepanelen op water. In het Oostvoornse Meer, vlakbij de Maasvlakte, drijven drijvers met daarop gemonteerde zonnepanelen.

Goede vraag: Blijft Shell een aantrekkelijke werkgever?

woensdag 1 december 2021

Op 15 november kondigde Shell aan het hoofdkantoor te verplaatsen van Nederland naar het VK. Wat betekent het vertrek van Shell voor de werkgelegenheid? Het korte antwoord op deze vraag is: niet veel, want behalve de ceo en de cfo verhuizen ‘minder dan tien’ topmanagers naar Londen. Dit tiental banen valt in het niet bij de 900 banen die hier vervallen als gevolg van de wereldwijde reorganisatie van het energiebedrijf.

Miljoenensubsidie voor onderzoek circulaire scheepvaart

dinsdag 16 november 2021

Voor innovatie op het gebied van schonere zee- en binnenvaart reserveert onderzoeksfinancier NWO ruim 8 miljoen euro. Onderzoek moet bijdragen aan de ambitie van de scheepvaart om in 2050 de helft minder CO2 uit te laten stoten. De nationale binnenvaart wil ook overgaan naar emissievrij varen.

Welke nieuwe scheepsbrandstof is het meest kansrijk?

dinsdag 16 november 2021

Søren Skou, de ceo van A.P. Møller-Maersk, is optimistisch over de energietransitie in de zeevaart. ‘s Werelds grootste containerrederij – en met 12 miljoen ton per jaar de grootste afnemer van stookolie – verwacht ruim vóór de deadline van 2050 CO2-neutraal te worden. ‘Het gaat sneller dan verwacht,’ vertelde Skou begin november aan persbureau Bloomberg.

Pryme gaat pyrolyse-olie produceren in Rotterdam

dinsdag 16 november 2021

Pryme bouwt in Rotterdam een fabriek waar jaarlijks 60.000 ton plastic afval wordt omgezet in pyrolyse-olie. Shell gaat dit gebruiken als grondstof voor haar krakers in Moerdijk en het Rheinland voor het maken van circulaire chemische producten.

Zelfstandig door de gracht

donderdag 4 november 2021

In vijf jaar tijd is het Roboat project uitgegroeid van kleine prototypen (90 bij 45 cm) die rondvoeren in het zwembad van MIT, naar twee full scale (4 bij 2 m) boten die tijdens een demo eind oktober autonoom door de Amsterdamse grachten voeren.

Partners Maritiem Nederland