Maritieme Cluster | Maritiem Nederland
Maritieme Cluster

De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.

 De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.

Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.

Website Stichting Nederland Maritiem Land

 

NMT en KVNR openen 2022 met Maritieme Smaakmakers

vrijdag 17 december 2021

Brancheorganisaties NMT en KVNR openen het nieuwe jaar met ‘Maritieme Spraakmakers’, een eenmalige bruisende online ochtendtalkshow met als hoofdthema: Hoe aantrekkelijk is Nederland voor de maritieme sector? BNR-presentator Rens de Jong gaat daar op woensdag 19 januari van 08:00 tot 09:00 uur met verschillende tafelgasten uitgebreid op in.

Geen grote stappen op milieubijeenkomst IMO

vrijdag 3 december 2021

Na de redelijk succesvolle COP26 in Glasgow waren alle ogen in de maritieme sector gericht op de milieu- en klimaatbijeenkomst MEPC77 van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). In een bericht op de website van NMT bespreekt Sander den Heijer de voor de maritieme maakindustrie relevante uitkomsten. Daarnaast staat hij stil bij de – niet heel grote – voortgang op het klimaatdossier voor de zeevaart.

Jongerenambassadeurs gemotiveerd de uit startblokken

maandag 15 november 2021

Wessel Vollaard, (student Shipping and Transport aan Rotterdam Mainport Institute), Alicia Bouwman (student Maritiem Officier aan STC), Cor Kortekaas (student Maritiem officier alle schepen aan Nova college IJmuiden/Maritiem Academie Holland), Gabriëla van der Wilt (2e stuurman Stena Line) en Juliette van Overbeek (Senior Sea Ranger en student kleine zeilvaart aan Enkhuizer Zeevaartschool) zijn de nieuwe maritieme jongerenambassadeurs.

Maritime Awards Gala 2021, de winnaars

woensdag 3 november 2021

Na het afgelaste gala in 2020 vond op 1 november weer het enige echte Maritime Awards Gala plaats. Ruim 700 professionals waren aanwezig in de Doelen in Rotterdam om de innovaties van de maritieme sector te vieren. Demcon Unmanned Systems, Lex Keuning, Damen, Noah Stam en het RIVM sleepten de awards in de wacht.

Meer tijd nodig voor vervanging onderzeeboten

maandag 1 november 2021

De vervanging van de vier Walrusklasse-onderzeeboten duurt langer dan verwacht. De gesprekken met kandidaat-werven gaan minder snel dan gehoopt en leveren nog niet de gewenste informatie op. Hierdoor treedt een verschuiving op in de planning. Dat schrijft minister Henk Kamp (Defensie) aan de Kamer.

Slim op weg naar futureproof maritieme maakindustrie

woensdag 6 oktober 2021

Binnenkort verschijnt de nieuwe sectorstrategie ‘Slim navigeren naar een futureproof maritieme maakindustrie’ van Netherlands Maritime Technology (NMT). De spreekwoordelijke ‘start- en landingsbaan’ worden er uitgebreid in omschreven. "De reis naar 2030 is er één met vele kansen en uitdagingen. En hoewel de maritieme maakindustrie een aantal donkere wolken zal moeten trotseren, ligt er een positieve glans over het maritieme avontuur.", zegt NMT-directeur Marnix Krikke in een vooruitblik op de nieuwe sectorstrategie.

Iconische vuurtoren ook in nieuw fotoboek Flying Focus

maandag 27 september 2021

Deze week gaat het fotoboek van Flying Focus over Den Helder naar de drukker, met daarin onder meer een luchtfoto van de vuurtoren Lange Jaap. Enkele dagen geleden werd bekend dat er scheuren in de vuurtoren zijn ontdekt en dat er gevaar voor instorting dreigt. Laten we hopen dat er op tijd een oplossing komt en deze iconische vuurtoren behouden blijft.

Het schip van het jaar is... een elektrische veerboot

vrijdag 17 september 2021

De jury van de Maritime Award: KNVTS Ship of the Year 2021 heeft drie volledig elektrische veerboten genomineerd. Twee van de genomineerde schepen zijn gebouwd door Holland Shipyards Group en de derde door Damen Shipyards. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Maritime Awards Gala op 1 november in De Doelen in Rotterdam.

Maritieme sector is klaar voor verduurzaming

donderdag 16 september 2021

De ambitieuze klimaatplannen van de Europese Commissie stellen de zeevaart voor uitdagingen waar in het Masterplan voor een emissieloze maritieme sector eerder al deels invulling is gegeven. ‘Door dit masterplan uit te voeren, kunnen we voorop lopen in de markt.’

Partners Maritiem Nederland