Arbeidsmarkt | Maritiem Nederland
Arbeidsmarkt
Student in een scheepssimulator

Aantrekkingskracht maritieme industrie groeit

woensdag 9 oktober 2013

Wervingsacties om jongeren naar een studie of baan in de maritieme en technische sectoren te trekken, beginnen doel te treffen. Technische universiteiten overwegen een numerus fixus in te stellen of hebben dat in voorkomende gevallen al gedaan. Desondanks zullen werkgevers moeten blijven anticiperen op een dreigend tekort aan technisch goed geschoold personeel.

‘700 ton compenseren op een verre oceaan’

dinsdag 8 oktober 2013

Binnenkort wordt het voor beweging gecompenseerde platform van Barge Master na uitgebreid testen op de Noordzee voor het eerst ingezet voor een commerciële klus. De twee directeuren spreken van het avontuur dat het opzetten van een eigen onderneming is.

Techneuten in de touwen

vrijdag 4 oktober 2013

Van zijn hobby bergbeklimmen maakte Ronny van Baal zijn beroep. Inmiddels is hij directeur van LSB Sky-Access, een bedrijf in Geleen dat is gespecialiseerd in industrieel klimmen. Belangrijkste opdrachtgever is de offshore industrie. Van Baal: “Wij leveren geen klimmers die problemen oplossen, maar techneuten die kunnen klimmen.”

Sociale media trekken jongeren naar maritieme sector

woensdag 2 oktober 2013

Dat vraag naar en aanbod van personeel in voorkomende gevallen niet op elkaar aansluiten blijft pijnlijk duidelijk. IHC Merwede sleepte onlangs een omvangrijke order voor de bouw van zes pijpenleggers in de wacht, waarvoor tachtig extra technische medewerkers moeten worden ingehuurd. Het merendeel moet uit Zuid- en Oost-Europa komen. Gaat het om gebrek aan passend personeelsaanbod of minder doelmatige personeelswerving?

Arbeidsmarkt binnenvaart: genoeg te doen en een wereld te winnen

woensdag 1 mei 2013

Een paar jaar geleden werden grote personeelstekorten voorspeld voor de binnenvaart. Zover is het niet gekomen. Nog steeds vindt iedere gekwalificeerde matroos, schipper of kapitein zonder problemen een fatsoenlijk betaalde baan in de bedrijfstak. Hoe ziet de arbeidsmarkt er in de binnenvaart uit? Maritiem Nederland vroeg het drie binnenvaartkenners.

Maritieme Monitor 2012

donderdag 4 april 2013

De maritieme sector zorgt voor 2,2 procent van de werkgelegenheid in Nederland en draag 2,6 procent bij aan het BNP. Dat staat in de onlangs verschenen Maritieme Monitor 2012 van Stichting Nederland Maritiem Land.

Gapend gat in beloning en carrièrekansen

maandag 1 april 2013

Met een vrouwelijke minister van Defensie en diverse vrouwelijke directieleden van havenbedrijven, scheepswerven en reders, zou je zeggen dat de emancipatie in Nederland is voltooid. Vrouwen krijgen gewoon kansen, en als ze die niet grijpen dan zit hem dat in een verschil tussen man en vrouw dat er simpelweg gewoon is. Of ligt het subtieler?

Opleidingen scheepvaart op volle toeren

donderdag 7 februari 2013

Het beste uit jezelf halen, je zelfstandigheid en inventiviteit op de proef stellen, de wereld bevaren en kennismaken met andere culturen: een baan in de zeevaart is zo gek nog niet. Momenteel varen zo’n 3600 Nederlandse zeevarenden aan boord van schepen onder Nederlandse vlag. Maar hun aantal slinkt en er is een tekort. De elf hbo- en mbo-opleidingen doen, samen met de reders, hun best om voldoende aanwas te genereren. Hoe aantrekkelijk zijn de opleidingen? 

Partners Maritiem Nederland