Zr.Ms. Van Speijk gaat vroegtijdig uit de vaart | Maritiem Nederland
Nieuws
Zr.Ms. Van Speijk is sinds 1995 in gebruik. De vervanging van de multipurpose fregatten gaat nog wel even duren.

Zr.Ms. Van Speijk gaat vroegtijdig uit de vaart

redactie | vrijdag 23 april 2021
Marine, Arbeidsmarkt

Multipurpose fregat Zr.Ms. Van Speijk gaat eerder dan gepland tegen de kant. De oorzaak is een ernstig tekort aan personeel. Het gebrek aan technisch personeel binnen de marinevloot is het grootste obstakel.

Door het personeelstekort binnen de marinevloot moesten bemanningsleden van Zr.Ms. Van Speijk al veelvuldig elders invallen. Bijvoorbeeld bij het opwerken van het zusterschip Zr.Ms. Van Amstel. Het personeelsprobleem beperkt zich niet tot de Van Speijk en de Van Amstel. Alle bovenwaterschepen kampen met tekorten, waarbij gebrek aan technisch personeel het grootste obstakel vormt. Door de Van Speijk vanaf deze zomer aan de kant te laten liggen, is de bemanning structureel op andere schepen in te zetten.

Zr.Ms. Van Speijk heeft vier operationele jaren achter de rug. Vanaf 2017 werd het fregat na een intensieve opwerkperiode ingezet voor counterdrugs operaties in het Caribisch gebied, in het NAVO vlootverband en diverse grote NAVO-oefeningen. Ook voor opleidingen is het vaak een platform geweest.

Ruim 25 jaar

In 2020 is besloten het 25 jaar oude multipurpose fregat in de vaart te houden. Vervolgens heeft de marine alles gedaan het fregat op zee te houden. Dat lukt nu dus niet meer.

Partners Maritiem Nederland