Ziekenhuisschip Global Mercy opgeleverd | Maritiem Nederland
Nieuws

Ziekenhuisschip Global Mercy opgeleverd

redactie | woensdag 30 juni 2021
Maritieme Cluster, Scheepsbouw

Tijdens een ceremonie op de Tianjin Xingang Shipyard in China is het grootste particuliere ziekenhuisschip Global Mercy opgeleverd. Het schip dat straks in Afrika gaat dienen is een ultramodern ziekenhuis met zes operatiekamers en capaciteit voor 200 patiënten. 

De Global Mercy is gebouwd in een brede internationale samenwerking. Met een totale lengte van 174 meter, een breedte van 28,6 meter en een bruto tonnage van 37.000, is het schip een op maat gemaakt schip in de passagiersklasse. Het schip is het eerste in zijn soort en is gebouwd op de Tianjin Xingang scheepswerf.

Het projectmanagement is in handen van Stena RoRo AB uit Göteborg (Zweden) en het constructieontwerp is van Deltamarin uit Turku (Finland). De Franse scheepsmakelaardij Barry Rogliano Salles (BRS) heeft een belangrijke rol gespeeld bij de onderhandelingen over het contract. Het schip is geclassificeerd door Lloyd's Register in het Verenigd Koninkrijk, dat begin mei ook aanwezig was bij de laatste diepwaterproefvaarten. Het ziekenhuisschip vaart onder de vlag van Malta en zal in Afrika worden ingezet.

Na de oplevering zal de Global Mercy naar Antwerpen varen, waar het ziekenhuis op het schip zal worden ingericht. Het gaat dan onder meer over de installatie van medische apparatuur en IT-systemen, en de bevoorrading van het schip via het Europees distributiecentrum van Mercy Ships in Nederland. Het bezoek aan Europa wordt afgesloten met een bezoek aan Rotterdam, vooraf aan de eerste reis van het schip naar Afrika. Begin 2022 hoopt Mercy Ships in Dakar een Afrika-evenement te organiseren voor de aankomst van de Global Mercy, als start van de eerste werkperiode van het schip in Senegal.

Begin mei maakte de Global Mercy de laatste proefvaarten in de Zuid-Chinese Zee (foto: Mercy Ships). Tekst gaat verder onder de foto.

Operaties én opleidingen

Het ziekenhuisschip is een ultramodern ziekenhuis met zes operatiekamers en capaciteit voor 200 patiënten, een laboratorium, algemene poliklinieken, oogheelkunde en tandheelkundige klinieken. In de haven biedt de Global Mercy plaats aan 950 personen, waaronder 641 bemanningsleden, die bestaan uit vrijwilligers van over de hele wereld.

Naast het ziekenhuis bevat het schip eersteklas opleidingsfaciliteiten waarmee Mercy Ships bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de medische zorg in de landen die ze dient.

Partners Maritiem Nederland