Primeur Rotterdam barge to ship bunkering methanol | Maritiem Nederland
Nieuws
Bij Vopak Terminal Botlek vond op 11 mei de bunkering plaats vanaf bunkerschip MTS Evidence van TankMatch.

Primeur Rotterdam barge to ship bunkering methanol

redactie | maandag 17 mei 2021
Zeevaart, Havenbedrijf Rotterdam

In samenwerking met de haven van Rotterdam, Vopak, NYK en TankMatch vond vorige week de eerste barge-to-ship bunkering ter wereld plaats. De Takaroa Sun van Waterfront Shipping is het eerste met methanol aangedreven schip dat door een commercieel bunkerschip bevoorraad is.

De Takaroa Sun is een door Waterfront Shipping gecharterd schip in eigendom van NYK Bulkship (Asia), een dochteronderneming van NYK, dat vorige maand in Singapore de vermelding Green Ship of the Year ontving. De wereldpremière voor het bunkeren van methanol vond plaats bij Vopak Terminal Botlek van Vopak, met het door TankMatch geëxploiteerde bunkerschip 'MTS Evidence'. 

Honderdduizend vaaruren op methanol

“Waterfront Shipping (dochteronderneming van Methanex, red.) vaart nu al vijf jaar met door methanol aangedreven schepen, die samen meer dan 100.000 uur hebben gevaren. De methanol voor de door methanol aangedreven schepen wordt gebunkerd via pijpleidingen vanaf de wal nabij de productiefaciliteiten van Methanex”, aldus Paul Hexter, President van Waterfront Shipping. “Methanol kan veilig worden vervoerd, opgeslagen, behandeld en gebunkerd via soortgelijke procedures als van toepassing zijn voor conventionele brandstoffen, mits de juiste veiligheidsmaatregelen worden opgevolgd. De operatie van vandaag, met het bunkeren van methanol, is een nieuwe stap om de scheepvaart te helpen de uitstoot te verminderen.”

Brandstof voor koolstofarme toekomst

De bunkerdemonstratie leverde nieuw bewijs voor methanol als uitstootarme, veilige en eenvoudig te behandelen schone brandstof voor een toekomstbestendige overgang naar een koolstofarme toekomst. Methanol is vloeibaar bij omgevingstemperatuur en mengbaar met water, en zorgt tijdens de verbranding voor een vermindering van de koolstofuitstoot tot 15 procent ten opzichte van traditionele scheepsbrandstof. De brandstof is bovendien compatibel met MARPOL-bijlage VI voor SOx-uitstoot, fijnstof en Tier III NOx-uitstoot.

“Methanol is wereldwijd beschikbaar en moet op soortgelijke wijze worden opgeslagen als conventionele brandstoffen", zegt Dick Richelle, commercial director van Vopak. "Deze operatie heeft bewezen dat het bunkeren van methanol als schone brandstof een veilige en realistische optie is.”

Nog acht methanol-schepen in bestelling

Methanex is naar eigen zeggen marktleider in het gebruik van methanol als scheepsbrandstof. Waterfront Shipping heeft onlangs nog eens acht door methanol aangedreven schepen besteld, die tussen 2021 en 2023 zullen worden afgeleverd. Met deze laatste bestelling worden 24 schepen in de Waterfront-vloot aangedreven middels dual-fuel technology met methanol met lagere uitstoot.

Partners Maritiem Nederland