VK scherpt douanecontroles aan per 1 januari 2022 | Maritiem Nederland
Nieuws

VK scherpt douanecontroles aan per 1 januari 2022

redactie | woensdag 15 december 2021
Zeevaart, Havenbedrijf Rotterdam

In het kader van Brexit scherpt het Verenigd Koninkrijk de douane-eisen behoorlijk aan. Het eerste pakket maatregelen gaat al per 1 januari in. Het Havenbedrijf Rotterdam roept exporteurs op zich tijdig voor te bereiden op de strengere grenscontroles. "Zo voorkom je dat je aan de grens of zelfs al in de Nederlandse haven stilstaat."

Per 1 januari 2022 gaat fase 2 van het zogenoemde ‘Border Operating Model’ van start. Dit model is de gebruikershandleiding van de Britse overheid, waarin staat hoe het Verenigd Koninkrijk de formaliteiten en grensprocedures voor het goederenverkeer met de Europese Unie regelt, sinds de uittreding van de Britten uit die Unie.

Temporary storage

De belangrijkste wijziging vanaf 1 januari is dat voor alle producten vanuit de EU een volledig ingevulde Britse invoeraangifte nodig is. Nu kan dat nog tot zes maanden na invoer. De aangifte kan plaatsvinden voordat de goederen verscheept worden (‘pre-lodgement’) of bij aankomst in een Britse haven, door de lading tijdelijk (maximaal 90 dagen) op te slaan in een daarvoor bedoeld pakhuis (‘temporary storage’). Elke haven maakt daarin z’n eigen keuzes, maar de havens waarop de Nederlandse ferryoperators varen, staan beide modellen toe.

De andere wijziging per 1 januari is dat de invoer van dierlijke en plantaardige producten in het Verenigd Koninkrijk vooraf gemeld moet worden aan de Britse autoriteiten (‘pre-notificatie’).

Nog meer nieuwe regels

Met deze wijzigingen zijn de aanpassingen in douaneformaliteiten en grensprocedures nog niet ten einde. De derde en tevens laatste fase van het Border Operating Model wordt in een drietrapsraket ingevoerd per 1 juli, 1 september en 1 november 2022. Dit betreft hoofdzakelijk nieuwe regels voor dieren en dierlijke of plantaardige producten.

Daarnaast is voor de deur van de terminal van Stena Line in Hoek van Holland, door de Britse overheid een ‘Keep Business Moving’-informatiestand geplaatst. Chauffeurs kunnen hier bij meertalige medewerkers terecht met al hun vragen over bijvoorbeeld Brexit of de geldende eisen voor toegang tot het Verenigd Koninkrijk in relatie tot corona. De informatiestand is dagelijks tussen 06:00 en 22:00 uur geopend.

Webinars Getreadyforbrexit

Uitgebreide informatie over de wijzigingen én webinars erover zijn te vinden via getreadyforbrexit.eu.

Voor de deur van de terminal van Stena Line in Hoek van Holland heeft de Britse overheid een ‘Keep Business Moving’-informatiestand geplaatst. Chauffeurs kunnen hier bij meertalige medewerkers terecht met al hun vragen over Brexit of de geldende eisen voor toegang tot het VK in relatie tot corona. De informatiestand is dagelijks tussen 06:00 en 22:00 uur geopend.

Partners Maritiem Nederland