Twintig maritieme technici IHC tijdelijk naar DMO | Maritiem Nederland
Nieuws
Eind maart hebben de eerste acht IHC-medewerkers ingestemd met hun detachering. naar DMO.

Twintig maritieme technici IHC tijdelijk naar DMO

redactie | dinsdag 6 april 2021
Marine, Scheepsbouw, Arbeidsmarkt

Vanwege de Covid-19 pandemie heeft Royal IHC overcapaciteit op verschillende afdelingen. Twintig technische IHC-medewerkers gaan tijdelijk in dienst bij de afdeling Maritieme Systemen (AMS) van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Het gaat om de eerste uitwisseling tussen Defensie en een commerciële partij in het kader van de Maritime Capacity Alliance.

Eind maart hebben de eerste acht IHC-medewerkers ingestemd met hun detachering. Door de tijdelijke verhuizing kunnen de werknemers van het bedrijf hun kennis blijven gebruiken. DMO heeft een groot aantal maritieme projecten die in voorbereiding of uitvoering zijn. Omdat op tijdelijke basis extra capaciteit is vereist voor deze projecten, kunnen de ervaren maritieme ingenieurs van IHC ondersteuning bieden en helpen bij het opstellen van scheepseisen.

Protocol voor vertrouwelijkheid

Omdat IHC als partij ook meedoet aan defensietenders – onder meer voor de vervanging van de Nederlandse onderzeeërs, waarvoor IHC een strategische alliantie heeft met Naval Group – was het een voorwaarde voor zowel DMO als IHC dat de vertrouwelijkheid gegarandeerd is. Hiertoe zijn maatregelen genomen en protocollen opgesteld. Zo hebben IHC-medewerkers alleen toegang tot de informatie en documentatie die nodig is voor hun specifieke taken. Daarnaast worden ze alleen ingezet voor projecten die al gecontracteerd zijn en waarin IHC geen (potentiële) rol als bouwer zal spelen.

De tijdelijke inzet van de medewerkers van IHC binnen DMO is mogelijk gemaakt door de Maritime Capacity Alliance (MCA) en het HR-ecosysteem. De MCA maakt deel uit van het Adaptive Armed Forces-concept, dat streeft naar flexibele en duurzame samenwerking tussen Defensie en de bredere (marinebouw)industrie. Een speciale ‘contingent hiring desk’ maakt het mogelijk om IHC-medewerkers tijdelijk in te huren.

“Met het grote aantal maritieme nieuwbouwprojecten is de druk bij AMS hoog”, zegt hoofd van AMS KTZ (TD) Paul Flos. “Via het MCA-initiatief kunnen we capaciteit snel opschalen door tijdelijk geschoolde en ervaren mensen te detacheren. Dat we ook onze maritieme industrie in Nederland kunnen ondersteunen is mooi meegenomen – echt een ‘win-win’ situatie.”

Maritime Capacity Alliance

IHC is een partner van de Maritime Capacity Alliance en onderdeel van het HR-ecosysteem. De twintig IHC-medewerkers, die gaan werken bij DMO, is de eerste echte uitwisseling tussen Defensie en een commerciële partij in het kader van de MCA. Met de tijdelijke aanstelling van werknemers van bedrijven spelen IHC en DMO in op de oproep van werkgevers en de Tweede Kamer. De samenwerking past in het beleid van de overheid om er alles aan te doen om bedrijven in deze moeilijke tijden te ondersteunen.

“Voor IHC is deelname aan de MCA – en het detacheren van onze collega's – een mooie stap in de richting van onze ambitie om de samenwerking met het Nederlandse Ministerie van Defensie te intensiveren”, zegt Louwrens op de Beek, directeur Defensie bij IHC. “We zijn verheugd dat we collega’s tijdelijk een andere werkomgeving kunnen bieden waarin ze hun kennis kunnen delen en tegelijkertijd hun eigen horizon kunnen verbreden. Mocht het in de toekomst nodig zijn, dan kijken we ernaar uit om collega’s van DMO te verwelkomen.”

Partners Maritiem Nederland