Twee nieuwe search and rescue heli's voor Kustwacht | Maritiem Nederland
Nieuws
De twee nieuwe helikopters zijn van het type Agusta Westland 189

Twee nieuwe search and rescue heli's voor Kustwacht

redactie | vrijdag 26 november 2021
Marine, Kustwacht

Kustwacht Nederland krijgt vanaf het vierde kwartaal van 2022 de beschikking over twee nieuwe helikopters voor search and rescue (SAR). Het ministerie van Defensie sloot hiervoor onlangs een contract af met Bristow Nederland. Deze firma gaat de toestellen ook onderhouden en levert de bemanningen.

Met de overeenkomst krijgt de Kustwacht twee SAR-helikopters die binnen 20 minuten in de lucht kunnen zijn. Zij worden ingezet om mensen en dieren in nood te redden op de Noordzee en de ruimere binnenwateren, waaronder de Waddenzee, het IJsselmeer en de Zeeuwse Stromen.

De ene helikopter gaat vanaf Den Helder Airport vliegen, de andere komt op Vliegveld Midden-Zeeland. De operationele inzet van beide toestellen wordt begeleid vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder. Het ministerie van Defensie is verantwoordelijk voor de organisatie en het beheer van de kustwachtorganisatie.

Agusta Westland 189

Het gaat om twee helikopters van het type Agusta Westland 189Bristow vliegt en onderhoudt de toestellen voor een periode van tien jaar. De toestellen bieden plaats aan 19 personen exclusief bemanning. Aan boord zitten standaard twee vliegers, een lierbedienaar, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige.

De helikopters kunnen ook worden gebruikt voor medische evacuaties en het transport van een mobiel brandweerteam naar een incidentschip. Dit team, de Maritime Incident Response Group Netherlands, levert advies en assistentie in geval van brand op een varend schip op de Noordzee.

Partners Maritiem Nederland