Thecla Bodewes doopt nieuwe duwboot voor Chemgas | Maritiem Nederland
Nieuws
Thecla Bodewes doopte BN354 Muria in bijzijn van de heren Jägers en Naaborgh van Chemgas Shipping.

Thecla Bodewes doopt nieuwe duwboot voor Chemgas

redactie | maandag 12 juli 2021
Scheepsbouw, Binnenvaart

Met de feestelijke doop van BN354 Muria op de werf in Stroobos voltooide Barkmeijer Shipyards de bouw van een serie van drie diesel-elektrische laagwater duwboten voor Chemgas Shipping. In mei zijn zusterschepen BN349 Maderas en BN350 Merapi al aan Chemgas overgedragen. Thecla Bodewes, algemeen directeur van TB Shipyards waar Barkmeijer deel van uitmaakt, verzorgde de doop van de nieuwe duwboot.

De drie elektrisch aangedreven duwboten zijn speciaal geschikt voor het varen bij (zeer) lage waterstanden. Hierdoor passen de duwboten uitstekend in het vlootvervangingsprogramma van Chemgas, waarbij naast uitbreiding van de vloot ook een deel van de vloot geschikt wordt gemaakt voor periodes met lage waterstanden.

Slim powermanagement

Voor de elektrische aandrijving van de duwboten wordt gebruik gemaakt van het Eprop® systeem, ontwikkeld in nauwe samenwerking met D&A Electric. In dit geval maakt de elektrische aandrijving gebruik van vier kleine diesel-generatorsets voor de energievoorziening. Het slimme Power Management Systeem regelt de energievoorziening aan boord en maakt een optimale verdeling van de generatoren op zowel de duwboot als de duwbak mogelijk, waardoor optimale stuwkracht met hoge prestatiestabiliteit en een laag brandstofverbruik kan worden gegarandeerd.

In januari van dit jaar maakte BN349 Maderas een proefvaart (foto: Barkmeijer Shipyards). De tekst gaat verder onder de foto.

Het gebruik van de Eprop voortstuwing zorgt voor betere vaar- en manoeuvreereigenschappen waardoor ook doeltreffend gevaren kan worden op minder generatoren. De benodigde energie wordt nu geleverd door een viertal Caterpillar C18 generatorsets waarvan er drie aan boord van de duwboot opgesteld staan en één op de duwbak. Zo kan de duwboot ook varen met alleen deze generator-set. Het Power Management Systeem zorgt er verder voor dat later ook op emissievrije energiebronnen - zoals accu’s en brandstofcellen - gevaren kan worden. Deze schepen zijn hiermee klaar voor de toekomst.

Geschikt voor lage waterstanden

Chemgas heeft specifiek gekozen voor het type KP1250 duwboten omdat deze schepen compact zijn (29,5 m lang en 11,4 m breed) en een minimale diepgang hebben van slechts 1,20 m. Er is steeds vaker sprake van lage waterstanden op rivieren tijdens droge periodes. Om te allen tijde te kunnen blijven varen, is het essentieel voor reders om over schepen met een geringe diepgang te beschikken. De Maderas, Merapi en Muria worden toegevoegd aan de binnenvaartvloot van Chemgas, dat met zijn schepen actief is van Vlissingen, Rotterdam, Antwerpen tot Basel.

Lange samenwerking met TB Shipyards

De werven van Thecla Bodewes Shipyards hebben de afgelopen jaren maar liefst vijftien schepen voor Chemgas gebouwd. Chemgas is marktleider in het vervoer van onder druk vloeibaar gemaakte gassen met zee- en binnenvaartschepen tot 3500 m3. Met de recente opleveringen van de Maderas, Merapi en Muria zijn drie toekomstbestendige duwboten aan de Chemgas vloot toegevoegd.

Partners Maritiem Nederland