TB Shipyards bouwt onderzoeksschip NIOZ | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van RV Wim Wolff, het nieuwe NIOZ-onderzoeksschip dat in 2023 RV Navicula zal vervangen.

TB Shipyards bouwt onderzoeksschip NIOZ

Redactie | dinsdag 26 januari 2021
Scheepsbouw

Thecla Bodewes Shipyards gaat het eerste schip bouwen van de nieuwe nationale onderzoeksvloot. De schepen zijn in beheer bij National Marine Facilities, onderdeel van Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Het bestuur van stichting NWO I (waar NIOZ onder valt) gunde de bouw van het 36,5 m lange en 10 m brede schip aan TB Shipyards in Harlingen.

Voor Thecla Bodewes Shipyards is de bouw van het moderne en duurzame onderzoeksschip een bijzonder project met een mooie referentie. “Zowel de functionaliteit als onderzoeksschip als de groene, duurzame aanpak zijn principes die goed bij ons passen”, zegt directeur Thecla Bodewes. “De filosofie van het schip - met de ontwikkeling van een duurzaam dieselelektrisch power management systeem van D&A Electric met een lithiumvrij accupakket - zorgt ervoor dat het schip bij oplevering minimale uitstoot heeft. Bovendien is het schip zonder ingrijpende verbouwingen eenvoudig aan te passen aan nieuwe technologie en energiebronnen."

Levenscyclus bestendig ontwerp

De levensduur van RV Wim Wolff zal waarschijnlijk meer dan dertig jaar bedragen. Nu scheepsbrandstoffen snel evolueren naar schonere typen die de uitstoot beperken, kunnen energievoorzieningen binnen de levenscyclus van het schip meerdere keren verouderd raken. TB Shipyards ontwikkelde daarom een modulair energieconcept, met een voortstuwingstrein die onafhankelijk is van het energiesysteem. Dit maakt het gebruik van alternatieve energiesystemen mogelijk, zonder dat er een grote scheepsconversie nodig is.

Door het gebruik van alternatieve brandstoffen worden verschillende vormen van uitstoot verminderd. RV Wim Wolff zal bij oplevering op HVO in combinatie met een battery pack varen. Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) is geen fossiele brandstof maar een 100 procent synthetische diesel, gemaakt van bioproducten en geschikt voor dieselmotoren. Het schip is voorbereid op toekomstig gebruik van bijvoorbeeld waterstof of methanol om de uitstoot nog verder te beperken. In vergelijking met een conventionele dieselelektrische voortstuwing, resulteren deze opties in duurzame besparingen voor de klant en het milieu.

De contractondertekening met v.l.n.r. Jeroen van Tilburg (D&A Electric), Thecla Bodewes, Henk Brinkhuis (NIOZ) en Alex Cofino (National Marine Facilities/NIOZ). De tekst gaat verder onder de foto (beeld: TB Shipyards)

Elektrisch varen bij deellast

TB Shipyards zal zich, in nauwe samenwerking met D & A Electric in Ridderkerk, zonder concessies te doen aan de efficiëntie op volle snelheid, focussen op maximale brandstofbesparing bij deellast, die 50 procent van het operationele profiel vertegenwoordigt.

Door het evenwicht tussen het optimale schroef- en motortoerental, worden het geluid en de trillingen van de schroef merkbaar verminderd. Minder onderwatergeluid en minder trillingen zorgen voor minder verstoring van het mariene milieu.

Zero emissie als ambitie

“Met de komst van RV Wim Wolff is hoogwaardig marien onderzoek in Nederlandse wateren als de
Waddenzee verzekerd van een modern en duurzaam onderzoeksschip voor de komende decennia. Met dit schip benaderen we zo veel mogelijk ons hoge groene ambitieniveau van zero emissie”, zegt NWO I-directeur Miriam Luizink. “We kijken uit naar een prettige samenwerking met TB Shipyards tijdens de ontwikkeling en bouw. van de RV Wim Wolff."

Oplevering begin 2023

Op de werf in Harlingen wordt binnenkort begonnen met de bouw van het schip, dat 36,5 m lang en 10 m breed is met een operationele diepgang van 1 m. de bouw zal ongeveer twee jaar duren. RV Wim Wolff zal op zijn vroegst begin 2023 worden opgeleverd en kan dan in het voorjaar van 2023 RV Navicula vervangen.

Meer informatie over het NIOZ en de bouw van RV Wim Wolff op de website van het kennisinstituut.

Partners Maritiem Nederland