Shipyard De Hoop tekent contract voor tien Platform Supply Vessels | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Shipyard De Hoop

Shipyard De Hoop tekent contract voor tien Platform Supply Vessels

Shipyard De Hoop, met vestigingen in Lobith en Foxhol, gaat het het komende jaar druk krijgen. De werf had al niet te klagen over de orderportefeuille, nu komen daar tien platform supply vessels bij.

Half december kondigde Shipyard De Hoop aan dat ze een contract hebben verworven voor het ontwerp en de bouw van tien platform supply vessels (65x15,8 meter) voor Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). Het betreft een prestigieuze opdracht, tien schepen voor een gerenommeerd oliebedrijf. Hoe hebben jullie de opdracht binnen gehaald? “Om begin 2013 überhaupt uitgenodigd te worden om mee te mogen doen met de internationale tender, moesten we binnen ADNOC een toegestane toeleverancier zijn. Ze moeten je kennen en je moet een bepaald trackrecord hebben”, zegt Patrick Janssens, directeur van Shipyard De Hoop, tegen Maritiem Nederland. “De tenderprocedure begon met een technische prekwalificatieronde en na de laatste commerciële selectieronde beloonde ADNOC onze inspanningen met het gunnen van het contract.”

De schepen zullen in de offshore olie- en gasvelden van de Verenigde Arabische Emiraten gaan opereren onder de werkmaatschappij ESNAAD, een onderdeel van de ADNOC Group. Het schip gaat boor- en productieplatforms voorzien van boorvloeistof, brandstof, drinkwater en projectlading die het schip op het 475 vierkante meter metende werkdek kan vervoeren.

Diesel-elektrisch

De uitdaging bij schepen die in deze wateren werken is de constante hitte. Motoren hebben een bepaalde optimale temperatuur om efficiënt te lopen. Om die te bereiken moeten we extra koeling voor de luchtinlaat, het koelwater en de machinekamer in het ontwerp integreren”, legt Janssens uit.
De volledig diesel-elektrische voortstuwing van de schepen bestaat uit drie 1.600 kW generatorsets die de stroom leveren aan twee 360 graden roteerbare elektrisch aangedreven schroeven (2x1.250 kW) en twee boegschroeven (2x640 kW). De schepen varen 13 knopen bij 2.500 kW.
Janssens: “We zoeken altijd naar een compromis dat het beste bij het operationele profiel van de schepen past. Dit soort platformbevrachters liggen veel stil om te laden en lossen, daartussenin wil je zo zuinig mogelijk varen met een acceptabele snelheid en de klant wil tevens dat de schepen bij zware zeegang voldoende vermogen hebben, ook wanneer één generator het begeeft. Voor de meest voorkomende configuraties, we hebben er tientallen doorgerekend, wil je dat er één, twee of drie motoren steeds op hun optimale toerental draaien. Gecombineerd met de beschikbare ruimte aan boord en het type motoren die onze leveranciers aan kunnen bieden komen we op deze configuratie uit.”

Trucjes

Ook de rompvorm is volgens Janssens een compromis tussen efficiënt kunnen varen in een warme ondiepe zee, stil kunnen liggen zonder al te veel deining en operationeel kunnen blijven in heftiger weer. De ingenieurs bij De Hoop zijn nog bezig met het finetunen van de rompvorm. “We hebben daar een aantal trucjes voor bedacht, maar die doe ik nu liever nog niet uit de doeken. Het schip is een doorontwikkeling van eerdere platform sypply vessels die we bouwden. We willen onze kennisvoorsprong graag behouden.”

Hotelbedrijf

Voor de accommodatie van de 28 koppige bemanning hanteert De Hoop de stringente eisen van ‘Lloyd’s Rules for Crew Accommodation Comfort’. Daarbij komt de ervaring die de werven in Lobith en Foxhol hebben op het gebied van luxe riviercruiseschepen goed van pas. “De tijd dat je met vier mensen een hut en met het hele schip een gezamenlijke badkamer deelt is voorbij.” Janssens licht toe dat de één- en tweepersoonshutten met eigen badkamer, goede luchtbehandelingssystemen en ruimte voor recreatie tegenwoordig een must is bij dit soort werkboten. “De klant uit het Midden-Oosten wenste zelfs een gebedsruimte. Overigens niet een draaibare die altijd naar Mekka gericht staat en die je op superjachten tegenkomt, er hangt gewoon een kompas in.”

Personeel

De Hoop levert begin 2015 het eerste schip op en de levering van de overige negen schepen wordt evenredig over anderhalf jaar verdeeld. De opdracht levert een grote impuls op voor de lokale industrie rondom de bouwlocaties in Foxhol en Lobith. De Hoop heeft in Lobith 135 medewerkers in dienst en in Foxhol 65. Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van veelal lokale onderaannemers om pieken in de hoeveelheid werk op te vangen. Janssens: “We gaan het druk krijgen volgend jaar. We hebben al een goede orderportefeuille, daar komen deze tien schepen nog eens bij. Overigens hebben we voor het tekenen van het contract al onderzocht of de schil van aannemers om ons heen klaar staan voor ons, en dat staan ze.”

Partners Maritiem Nederland