Ruimte op de Noordzee wordt schaars | Maritiem Nederland
Nieuws
In het maximale scenario beslaan windparken in 2050 een zesde deel van het Nederlandse deel van de Noordzee

Ruimte op de Noordzee wordt schaars

redactie | vrijdag 2 februari 2018
Maritieme Cluster, Visserij, Offshore Wind

Bij een sterke groei van windparken op zee, buiten de 12-mijlszone, wordt de ruimte op de Noordzee schaars. In het kader van de energietransitie dient er een langetermijnstrategie voor de Noordzee te komen die reikt tot 2050. Er zijn nu al keuzes nodig om de huidige doelen voor klimaat, natuur en visserij te kunnen combineren. 

Dit schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de studie 'De toekomst van de Noordzee'. Juist na 2030 kan de realisatie van windparken op zee en de opslag van CO2 in oude gasvelden in een stroomversnelling komen. Dat leidt tot grote uitdagingen op het gebied van infrastructuur, natuurbescherming en visserij plus ruimtelijke planning op zee en op land. Er zijn nu al keuzes nodig voor de Noordzee om te voorkomen dat er in de periode na 2030 onomkeerbare problemen ontstaan.

De vier scenario’s van het PBL geven een breed palet van de mogelijke ruimtelijke en ecologische gevolgen. Hierbij gaat het niet alleen om de ambities om de klimaatverandering te beperken, maar ook om sectoren als de visserij, de scheepvaart en de zandwinning te verduurzamen.

Groei windenergie

De visserij zoekt naar manieren om economisch levensvatbaar te kunnen blijven vissen ondanks de Brexit en het dreigende verbod op de pulskorvisserij. En tegelijkertijd wil het kabinet de Noordzee gebruiken om met windenergie en opslag van CO2 in oude gasvelden een grote slag te slaan om de klimaatafspraken van Parijs te halen. 

Tot 2030 is de ruimte die al gereserveerd is op de Noordzee voldoende om de groei van windenergie aan te kunnen, ook in het meest ambitieuze scenario. Daarna zullen er vele nieuwe gebieden nodig zijn, als er in 2050 ongeveer 20 tot 60 keer zoveel windenergie op zee komt te staan in vergelijking met 2017.

In het maximale scenario beslaan de windparken in 2050 ongeveer een zesde tot een kwart van het Nederlandse deel van de Noordzee. De windparken leveren dan tegen die tijd tot 2 keer zoveel elektriciteit als er nu in Nederland wordt gebruikt. Die hoeveelheid kan niet allemaal meer efficiënt met kabels in Nederland aan land worden gebracht. 

Energie-eilanden

Opgaven als het transport naar land van de toenemende energieproductie op zee, eventueel installaties voor omzetting van elektriciteit naar waterstof met bijbehorende infrastructuur, het afbreken van oude platforms of hergebruiken bij CO2-opslag en de aanleg van energie-eilanden vereisen volgens het PBL nu al keuzes, planning en voorbereiding voor de periode na 2030.

Bij planning, procedures en uitvoering van projecten gelden doorlooptijden van vaak meer dan tien jaar, waarschuwt het PBL. "Al deze ontwikkelingen zullen zich moeten verhouden tot de ruimte en omstandigheden die als voorwaarden dienen voor een robuuste natuur, visserij, aquacultuur en andere gebruikers van de Noordzee, zoals scheepvaart en zandwinning." 

Partners Maritiem Nederland