Roeren met hoge liftkracht voor Arklow-schepen | Maritiem Nederland
Nieuws
De schepen in de 8.500 DWT-serie pendelen van haven naar haven en maken veel zijdelingse bewegingen.

Roeren met hoge liftkracht voor Arklow-schepen

redactie | donderdag 24 juni 2021
Toeleveranciers, Scheepsbouw

Damen Marine Components levert roeren met hoge liftkracht voor de tien schepen die Ferus Smit bouwt voor de Ierse rederij Arklow Shipping. Het laatste schip van de serie, de Arklow Artist, komt binnen afzienbare tijd in de vaart. Om hoge liftkrachten te kunnen genereren, zijn de schepen uitgerust met Van der Velden Master-roeren en Barke high-lift flaproeren. 

De Arklow Artist wordt momenteel afgebouwd op de werf van Ferus Smit in Westerbroek. Dit schip maakt deel uit van de 8.500DWT-serie van Arklow Shipping. De eerste vijf schepen uit deze serie, de Arklow Abbey, Accord, Ace, Archer en Arrow, zijn inmiddels in de vaart. Dat geldt ook voor de 16.500DWT-serie, die bestaat uit vier schepen: de Arklow Wave, Wind, Willow en Wood.

Zijwaartse verplaatsingen

In eerste instantie zouden beide series worden uitgerust met NXA-visstaartroeren. Arklow Shipping, met vestigingen in Arklow (Ierland) en Rotterdam, vroeg haar kapiteins en superintendents om feedback en daaruit bleek dat er een sterke behoefte was aan de mogelijkheid tot ‘crabbing’, het vermogen van een schip om zijwaarts te bewegen zonder zich vooruit te verplaatsen.

“Een begrijpelijke wens”, aldus Marnix de Bruijn, Sales Manager van Damen Marine Components. “Zeker de schepen uit de 8.500DWT-serie hebben veel zijwaartse verplaatsingen nodig, omdat deze van haven naar haven pendelen en veel moeten manoeuvreren.”

In overleg met de directie van Arklow Shipping en Ferus Smit is ervoor gekozen om de NXA-roeren uit het oorspronkelijke ontwerp te vervangen. De 8.500DWT-serie heeft daarom Van der Velden Barke high-lift flaproeren gekregen. Met de progressieve roterende flap genereert het Barke®-roer hoge liftkrachten bij grote roerhoeken en lage weerstand bij kleine roerhoeken. Dit helpt bij het zijwaarts verplaatsen.

Visstaartroer

Omdat vanwege de levertijd van de Barke-roeren de tijd ontbrak bij de 16.500DWT-serie, is voor deze serie gezocht naar het beste alternatief. Deze vier schepen hebben Van der Velden Master-roeren gekregen. Met roerhoeken tot 65° zorgt dit visstaartroer voor een hoge lift. Het ontwerp kan worden geoptimaliseerd voor veel verschillende soorten schepen.

Behalve de roeren zijn de tien Arklow-schepen ook uitgerust met het Van der Velden Commander Rotary Vane-stuursysteem inclusief hydraulisch aggregaat (HPU) en het besturingssysteem van Damen Marine Components.

IJsklasse notatie

De vier schepen uit de 16.500DWT-serie zijn 145,5 m lang en 19,25 m breed. De zes schepen uit de 8.500DWT-serie hebben een lengte van 116,89 m en een breedte van 14,99 m. Alle tien schepen zijn door Bureau Veritas geclassificeerd als Ice class 1A, een van de hoogste ijsklassen.

Partners Maritiem Nederland