Pulsvissen op agenda visserijcommissie Europarlement | Maritiem Nederland
Nieuws
Sinds 2019 geldt een totaalverbod op pulsvisserij, maar Nederlandse vissers hoopten op nietigverklaring van het verbod.

Pulsvissen op agenda visserijcommissie Europarlement

Redactie | vrijdag 16 oktober 2020
Visserij

Pulsvisserij komt opnieuw op de agenda van het Europarlement. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) slaagde erin het wetenschappelijke advies over puls van de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) op de agenda van de visserijcommissie van het Europees Parlement te krijgen. “De commissie moet komen met een evaluatie van de pulsvisserij als input voor het nieuwe Europese visserijbeleid”, aldus van Dalen.

In Europa heerst veel weerstand tegen en onbegrip over de pulsvistechniek. Dit resulteerde tot het totaalverbod op deze visserijtechniek, waartoe het Europees Parlement besloot in januari 2018. In mei 2020 bracht ICES echter een advies uit dat stelt dat de pulstechniek voor de visserij op tong grote voordelen biedt voor het mariene milieu, de selectiviteit en het klimaat. Het ICES-advies is gebaseerd op alle wetenschappelijke kennis die er over deze visserijtechniek is verzameld.

“Het is geheel terecht dat het ICES-rapport op de agenda van het Europees Parlement komt”, zegt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond. Besluitvorming in het visserijbeheer moet volgens het Europese Gemeenschappelijk Visserijbeleid immers gebeuren 'op basis van de meest actuele wetenschappelijke informatie'. Het verbod op de pulstechniek is niet wetenschappelijk verantwoord maar gebaseerd op belangen, suggestieve en foutieve beeldvorming en emotie.

Rechtszaak bij Europese Hof

Dit najaar moet ook het Europese Hof van Justitie in Luxemburg een uitspraak doen op het verzoek van minister Schouten (LNV) om het totaalverbod op pulsvisserij nietig te verklaren. Volgens Schouten is het pulsverbod, waartoe het Europees Parlement in april 2019 besloot, niet op de juiste manier tot stand gekomen. Ook zij meent dat het pulsverbod niet is vastgesteld op basis van het 'beste beschikbare wetenschappelijke advies'. Bovendien wordt met het pulsvisserijverbod innovatie en technologische ontwikkeling niet gestimuleerd en zelfs tegengewerkt. "Voor zover de Raad en het Europees Parlement het pulsvisserijverbod op het voorzorgsbeginsel zou hebben gebaseerd, passen zij dit beginsel onjuist toe”, aldus de minister.

Lange weg te gaan

Mocht de pulstechniek weer een kans krijgen, dan is er nog een lange weg te gaan want besluitvorming in Europa duurt lang en de tegenstanders hebben hun messen al geslepen. Ook Peter van Dalen kreeg weer veel tegenwerking bij zijn pogingen om de pulsvisserij opnieuw te agenderen bij de visserijcommissie van het Europarlement.

Voor veel Nederlandse visserijbedrijven is de schade van het verbod op pulsvisserij al geleden. Tot 1 juli 2021 mag nog een kleine groep pulsvissers actief zijn en daarna is er sprake van het totaalverbod. 

 

Partners Maritiem Nederland