Pryme gaat pyrolyse-olie produceren in Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws

Pryme gaat pyrolyse-olie produceren in Rotterdam

redactie | dinsdag 16 november 2021
Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

Pryme bouwt in Rotterdam een fabriek waar jaarlijks 60.000 ton plastic afval wordt omgezet in pyrolyse-olie. Shell gaat dit gebruiken als grondstof voor haar krakers in Moerdijk en het Rheinland voor het maken van circulaire chemische producten.

De hierover gemaakte afspraken tussen Shell en Pryme voorzien ook in de bouw van een tweede, grotere fabriek. Deze fabriek zal een geschatte jaarlijkse productiecapaciteit van pyrolyse-olie hebben van 350.000 ton. De planning is dat deze fabriek in 2024 operationeel is.

Een miljoen ton plastic per jaar

"Met een groeiende vraag naar circulaire chemicaliën van klanten, maakt de overeenkomst met Pryme het mogelijk om de volumes aanzienlijk te laten groeien. De samenwerking bouwt voort op de ambitie van Shell om tegen 2025 een miljoen ton plastic afval per jaar te recyclen in onze wereldwijde chemische fabrieken", zei Thomas Casparie, senior vice-president North West Europe, Shell Chemicals and Products vorige maand bij het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst.

Partnership met BlueAlp

Shell zet sinds enkele jaren in op de inzet van pyrolyse-olie in haar krakers. Het energiebedrijf is hiervoor onlangs een partnership aangegaan met BlueAlp Holding om de waste-to-chemicals technologie van BlueAlp te ontwikkelen, op te schalen en wereldwijd in te zetten. Shells is van plan om zijn eigen technologie in te zetten om de zuiverheid van pyrolyse-olie te verbeteren.

Verwarmen zonder zuurstof

Pyrolyse is een chemisch recyclingproces van het verwarmen van plastic afval zonder zuurstof dat de langere kettingpolymeren afbreekt in kortere moleculen. Deze producten kunnen vervolgens verder worden verwerkt tot chemische grondstoffen of brandstoffen. Met dit proces is het mogelijk plastic afval van lage kwaliteit te recyclen dat niet op de traditionele mechanische wijze kan worden verwerkt. Bovendien verslechtert de kwaliteit van het uiteindelijke plastic van pyrolyse niet en vereist het minder intensieve sortering van het oorspronkelijke afval.

Bron: Shell

 

 

Partners Maritiem Nederland