Orderboek Boskalis stijgt naar recordhoogte in 2020 | Maritiem Nederland
Nieuws
In 2020 nam Boskalis onder meer de Krios in gebruik, de grootste cutterzuiger in zijn vloot.

Orderboek Boskalis stijgt naar recordhoogte in 2020

redactie | donderdag 4 maart 2021
Offshore, Baggeren, Boskalis

Boskalis heeft 2020 boven verwachting goed afgesloten. De omzet kwam uit op 2,53 miljard euro, de Ebitda op 404 miljoen euro en het netto operationele resultaat op 90 miljoen euro. Door een bijzondere last van 195 miljoen euro, onder meer voor afboeking op de schepen, sluit de maritieme aannemer het jaar per saldo af met verlies. Met 5,3 miljard euro was de orderportefeuille nog nooit zo goed gevuld.

Ook Boskalis ondervond de verstrekkende gevolgen van de Covid 19-pandemie. De langdurige internationale reisbeperkingen en de stringente quarantainemaatregelen troffen projecten buiten Europa, in het bijzonder bij de Dredging divisie. Bij de Offshore Energy divisie hadden vooral de services activiteiten last van de onverwachte forse daling van de olieprijs, met vraaguitval in delen van de offshore-markt tot gevolg.

Varen door dikke corona-mist

“Op de kop af twaalf maanden geleden presenteerden wij vol vertrouwen ons nieuwe driejarige business plan. Daags erna voeren wij een dikke corona-mist in en vielen vele zekerheden weg. Direct daarop gingen wij aan de slag om een crisisplan op te stellen, waarbij de veiligheid van onze collega’s voorop stond", zegt ceo Peter Berdowski. 

"Naast de gezondheid van onze collega’s lag de prioriteit daarbij op de continuïteit van de business. Projecten moesten zoveel mogelijk doorlopen, schepen blijven varen en kasstromen worden gemaximeerd. Met tal van creatieve oplossingen hebben we de projecten en schepen weten af te lossen. We hebben eigen testfaciliteiten opgezet en waar nodig vliegtuigen gecharterd en daarmee duizenden collega’s over de hele wereld weten te vervoeren. We hebben steun geboden aan de thuiswerkers en doen er alles aan om verplichte quarantaineperiodes dragelijk te maken. Terugkijkend op al deze uitdagingen is het des te indrukwekkender wat we in 2020 met elkaar hebben gepresteerd", aldus Berdowski.

"Met een Ebitda van 404 miljoen euro hebben we 2019 zelfs overtroffen. Door ons strak cash management hebben we de netto-kaspositie fors verbeterd tot 439 miljoen euro. En ondanks de Covid-19 beperkingen zijn wij erin geslaagd veel aansprekende nieuwe projecten binnen te halen waardoor de werkvoorraad op een recordhoogte van 5,3 miljard euro staat."

Offshore Energy had met de combinatie van Covid-19 en de dalende olieprijs een extra uitdagend jaar. Desondanks is het resultaat van de divisie aanzienlijk verbeterd ten opzichte van het voorgaande jaar. De Boka Vanguard heeft records verbroken met het transport van de zwaarste (91.000 ton wegende FPSO) en grootste lading ooit (385 meter lange zalmkwekerij). Ook in de offshore wind is veel werk verzet – variërend van survey werkzaamheden aan de oostkust van de Verengde Staten, het transporteren en installeren van kabels en funderingen in Europa tot het plaatsen van stenen voor erosiebescherming in Taiwan. "Met het transporteren en installeren van het drijvende offshore windpark Kincardine laten we ook in deze nieuwe windmarkt zien waartoe Boskalis door zijn unieke palet aan materieel en kennis in staat is", zegt Berdowski.

De berging kende een uitzonderlijk druk en succesvol jaar. Met twee grote opdrachten in de Indische Oceaan heeft Boskalis voorkomen dat enorme hoeveelheden olie in de oceaan zijn beland en met de ruiming van een wrak in Spitsbergen is de zee daar opgeschoond.

Grootste project

Net voor de jaarwisseling wist Dredging een 1,5 miljard euro grote opdracht voor de aanleg van de nieuwe luchthaven in Manilla (Filipijnen) te verwerven. Het betreft hier het grootste project voor Boskalis in zijn 110-jarige geschiedenis. "Met deze opdracht is de bezetting van de grote hoppers voor de komende jaren zeker gesteld", aldus Berdowski. 

Met de zeer goed gevulde orderportefeuille en de sterke financiële uitgangspositie staat het concern er goed voor. "Toch zal 2021 in belangrijke mate mede worden bepaald door het verdere verloop van de Covid-19 pandemie in relatie tot de opstart van enkele grote projecten."

 

Partners Maritiem Nederland