Onderzoeksschip Nuyina maakt proefvaart in Poolgebied | Maritiem Nederland
Nieuws

Onderzoeksschip Nuyina maakt proefvaart in Poolgebied

redactie | woensdag 26 mei 2021
Marine, Scheepsbouw

De onder Nederlandse supervisie gebouwde Arctische ijsbreker Nuyina maakt binnenkort een proefvaart in de Noordpool-regio en vaart daarna door naar Australië waar het een centrale rol krijgt in het wetenschappelijk onderzoek in Antarctica en de Zuidelijke Oceaan. De Nuyina ligt nu aan de kade bij Damen Shiprepair Vlissingen waar de internationale vakpers op 27 mei kennis kan maken met dit 'state of the art' onderzoeksschip.

De Nuyina is gebouwd in het kader van het ‘Australian Antarctic program’. Een van de belangrijkste taken is om mariene organismen te vinden en de zeebodem in kaart te brengen. Daartoe beschikt de Nuyina over verschillende akoestische instrumenten, die in de romp zijn aangebracht. Om deze instrumenten goed te laten werken, is een relatief stille onderwateromgeving noodzakelijk. Een uitdaging voor een ijsbreker met extra grote motoren en propellers. Op basis van kennis van de bouw van Nederlandse marineschepen is daarom veel werk gestoken in het ontwerp van de romp en het voortstuwingssysteem. Dit om het geluid van de motoren, versnellingsbakken, propellers en de vorming van bellen onder water te verminderen.

De Nuyina is het enige schip ter wereld dat beschikt over een ‘wet well’ voor zeewateronderzoek naar krill en andere kwetsbare organismen. Daarnaast beschikt het schip over mogelijkheden om zee-ijs en ijskaponderzoek te verrichten. De Nuyina dient tevens als bevoorradingsschip en als basis voor mensen of materieel die per helikopter naar afgelegen plaatsen op de Antarctische ijskap worden vervoerd.

Grote Nederlandse inbreng

Na een periode van bouw in Roemenië en inbedrijfsstelling en proefvaarten vanuit Vlissingen is het ‘state of the art’ onderzoeksschip nu klaar voor haar eerste beproevingen nabij de Noordpool. Damen Naval is overall verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering en de bouw. Daarnaast zijn diverse onderaannemers en toeleveranciers uit Nederland betrokken geweest. Volgens Damen heeft dit project "een belangrijke bijdrage geleverd aan het innovatief vermogen van de marinebouw in Nederland".

Partners Maritiem Nederland