Onderwaterdrone voor oefening anti submarine warfare | Maritiem Nederland
Nieuws
Het opsporen van vijandelijker onderzeeboten vindt plaats met fregatten en (marine) helikopters.

Onderwaterdrone voor oefening anti submarine warfare

redactie | maandag 4 oktober 2021
Marine

Het opsporen van vijandelijke onderzeeboten is een belangrijke taak van zowel fregatten als helikopters van de Koninklijke Marine. De trainingstijd met onderzeeboten is beperkt en bovendien kostbaar. Sinds kort werkt de Marine met onderwaterdrones als 'oefendoel' voor Anti-Submarine Warfare (ASW)/

Ruim 2 meter lang meet het oranje oefendoel dat zich onder water voordoet als een daadwerkelijke onderzeeboot van enkele tientallen meters lang (foto: Mediacentrum Defensie). Een onderzeebootjager krijgt een levensecht beeld op de sonarapparatuur. Het doel reageert realistisch op uitgezonden pings.

De oefendoelen voor anti-onderzeeboottraining zijn bedoeld om goedkope, realistische en toegankelijke training overal ter wereld mogelijk te maken voor de operators van de lage frequentie LFAPS-sonar op de Van Amstel en Van Speijk en de HELRAS-sonar van de NH90-maritieme helikopters. “De drone simuleert tijdens een training een onderzeeboot. Ze zijn in verhouding goedkoop, draagbaar, herbruikbaar en geven binnen hun randkaders een realistische akoestische respons", vertelt kapitein-luitenant ter zee Paul Dröge, hoofd Bureau Onderwater Gevechtstechnologie. 

Sofwarebugs

Het ASW-oefendoel is ingekocht bij de Franse fabrikant RTsys. Medewerkers van DMO en TNO hebben het systeem doorgelicht en de softwarebugs eruit gehaald. Het eerste exemplaar is sinds kort bij de Marine in gebruik. Een aantal mensen van Zr.Ms. Van Amstel, DMI en de Belgisch-Nederlandse OpsSchool wordt nu opgeleid om te opereren met het oefendoel zodat zij hun kennis kunnen doorgeven in de vorm van een 'Train de trainer'-programma. Nederland krijgt in totaal vier oefendoelen, België drie.

Een uitgebreidere versie van dit bericht is te vinden in Defensiemagazine 'Materieelgezien'. Daar is ook een video te zien van het testen van het ASW-oefendoel.

Partners Maritiem Nederland