Nutteloze speedboten voor de Kustwacht | Maritiem Nederland
Nieuws
Kustwacht inspectieschip 'Barend Biesheuvel'. Foto: Flying Focus

Nutteloze speedboten voor de Kustwacht

Redactie | woensdag 22 augustus 2018
Zeevaart, Scheepsbouw, Visserij

Door een verkeerd geformuleerde Europese aanbesteding, zit Rijkswaterstaat nu met twee nutteloze Italiaanse speedboten twv een miljoen euro opgescheept.

Dat heeft Minister Cora van Nieuwenhuizen op 20 augustus de Tweede Kamer moeten laten weten naar aanleiding van een WOB verzoek van de Volkskrant.

De twee in 2015 bij de Italiaanse werf Arimar bestelde speedboten zijn bedoeld voor kustwachtschip 'Barend Biesheuvel'. Met dit grootste inspectieschip als uitvalsbasis moeten de boten onder meer vissers die illegale activiteiten ontplooien verassen en op heterdaad betrappen.

De zogenaamde RHIB's (rigid hull inflatable boat) moeten daartoe senl (ca 60 km/h) door hoge golven kunnen varen. Maar deze combinatie-eis lijkt tijdens de Europese aanbesteding niet goed omschreven en/of de Italiaanse werf heeft het eisenpakket niet begrepen. Na praktijktests blijken de boten op rustig water de gewenste snelheid te halen, maar op ruwe zee kunnen de boten omslaan.

Hett artikel in de Volkskrant spreekt verder over een eerdere kat-in-dez-zak aankoop bij RWS. De vorige twee boten voldeden ook niet aan de eisen, en dat leidde zelfs tot een ernstig ongeval.

De boten van totaal ongeveer een miljoen euro heeft RWS vorige maand tevergeefs proberen te veilen voor minimumprijs van 75.000 euro. Voor werkzaamheden op rivieren zijn de boten verder te zwaar, nu wordt gekeken of de boten in het Caribisch gebied ingezet kunnen worden.

Partners Maritiem Nederland