Noren verbolgen over keuze voor Holland Shipyards | Maritiem Nederland
Nieuws
Het onderzoeksschip krijgt twee laboratoria en een centrum voor visserijakoestiek aan boord.

Noren verbolgen over keuze voor Holland Shipyards

redactie | woensdag 21 april 2021
Scheepsbouw, Visserij

Holland Shipyards Group is apetrots op het binnenhalen van de opdracht voor de bouw van een nieuwe coastal research vessel voor Havforskningsinstituttet, het Noorse Instituut voor Maritiem Onderzoek. Branchevereniging Norske Skipsverft, het Noorse NMT, is not amused over het gebruik van de 'crisispakketsubsidie'. Bjørnar Moxnes, fractieleider van de Rødt-partij in het Noorse parlement, vraagt de regering de regels voor subsidietoekenning te veranderen om Noorse banen veilig te stellen.

Het nieuwe kustonderzoeksschip, ontworpen door LMG Marin AS, meet 35 bij 10 m en zal worden gebruikt voor het verzamelen van gegevens, het bemonsteren van visbestanden en het monitoren van de zeegebieden in de kustgebieden van Noorwegen. Het moderne onderzoeksschip zal ook kernactiviteiten uitvoeren zoals duiken, gebruik van ROV's en het inzetten en ophalen van boeien, landers, power rigs, zweefvliegtuigen, AUV's en sleepcamera's.

Om zijn onderzoekstaken op zee te vervullen, is het schip ontworpen en uitgerust met twee laboratoria en een centrum voor visserijakoestiek, waardoor een efficiënte uitvoering van de verschillende onderzoekstaken tegelijkertijd mogelijk is.

De bouw van het schip start in het derde kwartaal van 2021 op de werf van de Holland Shipyards Group in Hardinxveld-Giessendam. Het onderzoeksschip moet eind 2022 in de vaart komen.

Buitengewoon trots

"Deze gunning van het contract voegt nog een middelgroot maar zeer complex project toe aan ons orderboek.", schrijft de werf in een persbericht. "De nieuwbouwactiviteiten van de Holland Shipyards Group waren de afgelopen jaren voornamelijk gericht op de bouw van hybride en volledig elektrische veerboten, waarvan vier voor andere Noorse eigenaren. We zijn buitengewoon trots en dankbaar dat we het vertrouwen van Havforskningsinstituttet hebben verdiend en kijken ernaar uit om op onze werf aan dit topschip te werken."

Ophef in Noorwegen

In Noorwegen is ophef ontstaan omdat de opdracht voor de bouw van het onderzoeksschip in coronatijd naar een Nederlandse werf gaat en niet naar een van de Noorse scheepsbouwers. Afgelopen zomer heeft de Noorse regering een buitengewone toewijzing gedaan van 110 miljoen NOK (11 miljoen euro) voor een nieuw onderzoeksschip, naast 60 miljoen NOK voor het onderhoud van de bestaande vloot.

Volgens Norske Skipsverft kon het Instituut voor Maritiem Onderzoek de aankoop van een nieuw kustonderzoeksschip met enkele jaren vervroegen, omdat de staat met deze subsidie ​​actief bijdroeg aan het op peil houden van het activiteitenniveau in een door pandemie getroffen Noorse scheepsbouwindustrie. "Doel van de maatregel is banen veilig te stellen op een scheepswerf die wordt blootgesteld aan de crisis", zegt regeringswoordvoerder Margunn Ebbesen.

Het Instituut voor Maritiem Onderzoek rechtvaardigt zijn keuze met het argument dat de Nederlandse scheepswerf "het beste bod tussen prijs en kwaliteit" had. Volgens Norske Skipsverft is duidelijk dat het instituut met de crisispakketsubsidie ​​niet aan het kabinetsvoornemen voldoet. 

Schandaal

Intussen heeft oppositieleider Bjørnar Moxnes in het Noorse parlement een wetsvoorstel ingediend om ervoor te zorgen dat subsidies, steunregelingen en crisispakketten bedrijvigheid creëren voor de Noorse industrie en banen behouden langs de kust. Volgens Moxnes is het "een schandaal dat geld dat wordt toegewezen om Noorse banen veilig te stellen door de crisis in andere landen terechtkomt".

Partners Maritiem Nederland