Langere diepzeekade Sif moet dertig meter overbruggen | Maritiem Nederland
Nieuws
Van Hattum en Blankevoort slaat de eerste palen van de verlenging van de diepzeekade op de Maasvlakte.

Langere diepzeekade Sif moet dertig meter overbruggen

Redactie | donderdag 4 februari 2021
Offshore, Havenbedrijf Rotterdam

In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam is Van Hattum en Blankevoort begonnen aan de verlenging van de diepzeekade van Sif in de Arianehaven op de Maasvlakte. Een huzarenstukje, want de 200 meter lange kade moet dertig meter hoogteverschil tussen kade en zeebodem overbruggen zonder te bezwijken onder de belasting van monopiles op de kade en offshore werkschepen. 

Sif fabriceert de grote stalen buizen die dienen als fundering voor offshore windturbines. Aan de kade van Sif op de Maasvlakte worden deze monopiles met lengtes tot 120 meter en een diameter tot 11 meter, geladen door grote offshore installatieschepen. Eenmaal offshore worden de monopiles in de zeebodem geheid als fundatie voor de windturbines.

De diepzeekade is speciaal ontworpen voor onder meer het ontvangen van de jack-up schepen die hun poten op de havenbodem zetten en zichzelf omhoog drukken ten behoeve van het laden van de fundaties of andere windturbine onderdelen. 

Deze uitbreiding van de kademuur geeft Sif de mogelijkheid om haar services aan de offshore windindustrie uit te breiden met het verzorgen van de opslag, opbouw en toelevering (‘marshalling’) van de turbines, bladen en torens voor offshore windparken. Na de voltooiing van de kade is Siemens Gamesa de eerste klant. SIF zal alle turbine- en fundatiecomponenten voor windpark Hollandse Kust Zuid vanaf de terminal leveren.

Diepststekende kade

De uitbreiding van de meest diepstekende kade van de Rotterdamse haven is complex. Bij voltooiing moet de kade zo’n dertig meter hoogteverschil tussen kade en zeebodem overbruggen, zonder te bezwijken onder de belasting van monopiles op de kade en offshore werkschepen ervoor. Om de kade in de toekomst nog verder te kunnen verdiepen is zij een meter extra dieper gebouwd dan bij aanvang van het gebruik nodig is.

Partners Maritiem Nederland