Nieuwe Fast Crew Supplier voor Pioneering Spirit | Maritiem Nederland
Nieuws
Allseas had een schip nodig met voldoende zitplaatsen dat met hoge snelheden kan varen en toch zuinig is.

Nieuwe Fast Crew Supplier voor Pioneering Spirit

redactie | dinsdag 15 juni 2021
Scheepsbouw, Grootste schepen, Pioneering Spirit

Op 14 juni leverde Damen Shipyards Group een Fast Crew Supplier 1605 aan Allseas ter ondersteuning van de Pioneering Spirit, het grootste installatieschip ter wereld. De Ricochet zal snelle bemannings- en personeelstransfers van en naar het schip uitvoeren.

Toen Allseas op 15 maart de bestelling plaatste, was de FCS 1605 al gebouwd. Om het klaar te maken voor levering, heeft Damen het schip uitgerust met de nieuwste lichtgewicht fendertechnologie. De Ricochet kan aan boord van de Pioneering Spirit worden opgeslagen, zodat het overal kan opereren waar het grotere schip een project onderneemt.

Ricochet vervangt twee bestaande soortgelijk schepen. Ze beschikt over waterjets waarmee ze snel kan varen – tot 30 knopen – en goed kan manoeuvreren bij lage snelheid. De FCS 1605 voegt zich bij een Damen Pushy Cat 804, Nutshell, die al aan boord van de Pioneering Spirit is. Dit bootje voert een aantal taken uit ter ondersteuning van het installatieschip, waaronder lijnafhandeling.

Marius Huige, hoofd technische dienst Allseas: "We hadden een schip nodig met voldoende zitplaatsen dat met hoge snelheden kan varen en toch zuinig is. Het lichtgewicht aluminium ontwerp van de FCS 1605 zorgt hiervoor. Doordat Damen het schip op voorraad had, konden we het ook zeer snel in gebruik nemen.”

Partners Maritiem Nederland