Nieuwbouw Nioz begint met kiellegging Adriaen Coenen | Maritiem Nederland
Nieuws
Wim Jan Boon en Henk van der Veer tonen de munt in de kielbalk (foto: Aernout Steegstra | Rudie Wiersma Fotografie)

Nieuwbouw Nioz begint met kiellegging Adriaen Coenen

redactie | vrijdag 9 juli 2021
Maritieme Cluster, Scheepsbouw

Op 8 juli vond bij Next Generation Shipyards in Lauwersoog de kiellegging van RV Adriaen Coenen plaats. Symbolisch werd op de kielbalk een muntje ‘voor goed geluk’ gelast. Dit gebeurde door Henk van der Veer (voormalig hoofd NIOZ Coastal Systems Research en lid van de Taskforce Fleet Replacement) en Wim Jan Boon, toekomstig schipper van de RV Adriaen Coenen.

Met zijn geringe diepgang van 1 m is het onderzoeks- en ondersteuningsvaartuig Adriaen Coenen specifiek gericht op dagtrips voor onderzoek in de Waddenzee en eventueel in de Zeeuwse delta. Na de aanbestedingsprocedure in 2020 gaf NSO/NIOZ, het nationale oceanografische instituut dat de onderzoeksvloot beheert voor de mariene onderzoekers van Nederland, begin dit jaar opdracht aan NG Shipyards (NGS) om de Adriaen Coenen te bouwen.

Albert Keizer, directeur Next Generation Shipyards, sprak de NIOZ-delegatie en het personeel toe (foto: Aernout Steegstra | Rudie Wiersma Fotografie). Tekst gaat verder onder de foto.

NGS-directeur Albert Keizer: “De locatie van Next Generation Shipyards, nabij Unesco Waddenzee Werelderfgoed, is bepalend voor onze missie en werkwijze. Wij kijken voortdurend naar de toekomst, de volgende generatie, en zoeken naar duurzame oplossingen voor de maritieme wereld. Dit past uitstekend bij de doelstelling van NIOZ. Vanaf de voorbereidingen werken we dan ook uitstekend samen.”

Voldoening en trots

Volgens Alex Cofino (hoofd National Marine research Facilities bij het NIOZ en projectleider Vlootvervanging) geeft het enorme voldoening en trots bij het projectteam dat er na een lange periode van voorbereiding gestart kan worden met de bouw. "Niet alleen van de state-of-the-art en duurzame RV Adriaen Coenen maar tevens met de daadwerkelijke vervanging van de gehele nationale onderzoeksvloot van drie schepen. De nieuwe schepen zorgen ervoor dat niet alleen NIOZ, maar ook de universiteiten en andere onderzoeksinstituten toegang blijven behouden tot de Nederlandse en Europese mariene infrastructuur."

Artist impressie van onderzoeks- en ondersteuningsvaartuig Adriaen Coenen (beeld: C-Job). Tekst gaat verder onder de foto.

Henk van der Veer voelde zich vereerd om samen met Wim Jan Boon de munt en eerste las te mogen leggen. ”We zijn onder de indruk van de wijze waarop NG Shipyards bezig is met optimalisatie en efficiency van het ontwerp. Niet alleen ik, maar alle toekomstige gebruikers verheugen zich op de bouw en het zien groeien van het schip, maar vooral op de ingebruikname ervan medio volgend jaar!”.

 

Partners Maritiem Nederland