Schepen Den Bosch Max gaan varen met ZES-packs | Maritiem Nederland
Nieuws
Nedcargo gebruikt 'Max' als onderdeel van de naam omdat het aantal containers per schip is gemaximaliseerd.

Schepen Den Bosch Max gaan varen met ZES-packs

redactie | vrijdag 16 juli 2021
Scheepsbouw, Binnenvaart, MET Event

Op 10 juli zijn twee nieuwe containerschepen gebouwd door Concordia Damen gedoopt tijdens een ceremonie op de inlandterminal van BCTN in Den Bosch. De schepen gaan varen voor Den Bosch Max BV, een joint venture tussen logistiek dienstverlener Nedcargo en terminaloperator BCTN.

Na de oplevering in december 2020 en januari 2021 werden de Den Bosch Max Blauw en de Den Bosch Max Groen gedoopt door Commissaris van de Koning Ina Adema resp. Nicole Verduijn, de partner van de logistiek manager van Heineken. Nedcargo verscheept jaarlijks zo'n 2,5 miljard flessen Heineken bier naar de havens van Rotterdam en Antwerpen.

Beide schepen zijn 90 meter lang en hebben een breedte van 11,5 meter. Deze afmetingen zijn het maximum waarmee ze door de sluizen van het Diezekanaal bij Engelen kunnen, een vereiste om toegang te krijgen tot de terminal in Den Bosch. Dankzij een innovatief ontwerp kan het schip echter tot 132 TEU vervoeren, 24 TEU meer dan eerdere schepen.

Varen met ZES-packs

Beide schepen zijn ook uitgerust om verwisselbare batterijpakketten van containerformaat te gebruiken, de zogenoemde ZES-packs geleverd door Zero Emission Services. Opgeladen met hernieuwbare energie kan een lege container snel worden ingewisseld voor een volle op wissel- en laadstations.

Diederik Antvelink, mede-eigenaar van NedCargo: “We gebruiken 'Max' als onderdeel van de namen van deze nieuwe schepen, omdat we ernaar streven onze uitstoot te verminderen en het aantal containers dat deze schepen kunnen vervoeren te maximaliseren. We zijn blij dat we de samenwerking met Concordia Damen kunnen voortzetten, nadat we drie eerdere schepen met hen hebben gebouwd. Deze nieuwe schepen zijn een waardevolle aanvulling op onze vloot.”

Partners Maritiem Nederland