Na overdracht aan DEME kan Spartacus aan het werk | Maritiem Nederland
Nieuws
Gerben Eggink en Jan Gabriël, hoofd Nieuwsbouw bij DEME, tekenden voor de overdracht van de Spartacus.

Na overdracht aan DEME kan Spartacus aan het werk

redactie | maandag 9 augustus 2021
Scheepsbouw, Baggeren

Op 3 augustus heeft IHC cutterzuiger Spartacus overgedragen aan DEME. Met het tekenen van de overdracht komt officieel een eind aan het zeer uitdagende bouwproces en kan het schip nu worden ingezet op haar eerste klus.

Met de Spartacus wordt een nieuwe benchmark in de wereldwijde baggermarkt gezet. Het baanbrekende, milieuvriendelijke ontwerp en de talloze innovaties aan boord maken hem de enige in zijn soort. De Spartacus is ‘s werelds grootste zelfvarende cutterzuiger én de eerste die wordt aangedreven door LNG. De vier belangrijkste motoren kunnen draaien op LNG, MDO en HFO, de twee hulpmotoren hebben dual-fuel technologie. Met 44.180 kilowatt is de Spartacus de krachtigste CSD in de DEME-vloot en de sterkste cutterzuiger ter wereld, die met zijn grote vermogen zelfs de meest uitdagende rotsachtige bodemformaties aan kan.

De zware cutterladder kan tot op een baggerdiepte van 45 m opereren en is te bedienen met slechts één persoon op de brug. Ook beschikt het schip over een restwarmte-terugwin-systeem dat warmte uit de uitlaatgassen omzet in elektrische energie.

Op weg naar eerste opdracht

Spartacus zal nu op weg gaan voor haar eerste opdracht, het Abu Qir project in Egypte. Dit omvangrijke greenfield-project omvat de winning van 1.000 hectare nieuw land, de verdieping van het toegangskanaal van de haven tot 23 meter en het uitbaggeren van een zwaaikom tot 22 meter.

De Spartacus tijdens een recente proefvaart (foto: DEME). Tekst gaat verder onder de foto.

Luc Vandenbulcke, CEO DEME Group: “Spartacus zet niet alleen nieuwe standaarden in de baggersector, dit buitengewone schip benadrukt de voortdurende drive van DEME om te pionieren, te innoveren en kansen te creëren. Deze bereidheid om grenzen te blijven verleggen en te investeren in onze vloot, maakt dat projecten die voorheen onhaalbaar waren nu mogelijk zijn met dit schip."

Het is volbracht

Gerben Eggink, CEO Royal IHC: “Spartacus is een van de meest uitdagende bouwprojecten die IHC ooit heeft ondernomen. Nu het volbracht is en we de Spartacus kunnen overdragen aan DEME overheerst bij ons een gevoel van enorme trots op dit schip.”

Eggink complimenteert de teams van DEME en IHC met het uitzonderlijke doorzettingsvermogen dat zij hebben getoond. “Wij vertrouwen erop DEME een schip te hebben geleverd dat klaar is om elke uitdaging aan te gaan en waar vele vooruitstrevende projecten mee uitgevoerd kunnen gaan worden.”

 

Partners Maritiem Nederland