Jumbo installeert FPSO-afmeersysteem 1.760 m diep | Maritiem Nederland
Nieuws
De Jumbo Fairplayer installeerde dertien suction piles van 176 ton elk en één van 235 ton.

Jumbo installeert FPSO-afmeersysteem 1.760 m diep

Redactie | donderdag 7 januari 2021
Offshore

In opdracht van TechnipFMC heeft Jumbo Offshore de eerste fase van de werkzaamheden aan het Karish-gasveld van Energean voor de kust van Israël afgerond. Jumbo's werk omvatte het transport en de installatie van 14 suction piles (onderdeel van een 14-punts FPSO-afmeersysteem), een koppelstuk en een 24 inch deepwater gas sales spool. Jumbo installeerde de componenten op een recorddiepte van 1.760 meter.

Na de succesvolle afronding van de eerste fase van het project in oktober, volgt dit jaar de aansluiting en installatie van de Energean Power FPSO, het eerste olie- en gasplatform dat actief is in het oostelijke Middellandse Zeegebied. 

Bij het installeren van het FPSO-afmeersysteem installeerde Jumbo dertien suction piles van 176 ton elk en één met een gewicht van 235 ton. Zowel de lay-out van het dek als de twee 900 ton wegende Huisman-kranen van het offshore constructieschip 'Fairplayer' werden opnieuw geconfigureerd om elk onderdeel van de installatie mogelijk te maken. Hierbij werden de diepwaterlieren van de Fairplayer aangepast om installatiewerkzaamheden tot 3.000 meter diep mogelijk te maken.

Speciale hijsmethode

Volgens Joost van der Wiel, Lead Project Engineer bij Jumbo, vereiste de installatie van de grote suction pile een speciaal ontworpen methode, waarbij de paal eerst werd neergehaald tot een diepte van 200 meter, waar hij aan een Dyneema pennant werd opgehangen. “Vervolgens hebben we de haak vrijgemaakt, de kraan opnieuw geconfigureerd, de paal uit de pennant gehaald en begonnen we met de tweede hijs naar beneden tot een recorddiepte van 1.760 meter."

De installatie van het koppelverdeelstuk en de 24-inch gas sales SSIV-sluitspoel illustreren de positie van Jumbo als full-service Transport & Installatie-aannemer, zegt Jumbo-projectmanager Wieteke Looijschelder. “De gas sales spool is een flexibel equipment, het optillen en neerlaten ervan vereiste een dubbele hijs met een ingewikkelde tuigage. De technische efficiëntie waarmee dit is uitgevoerd, laat zien hoe we met één van onze DP2-schepen zowel de transport- als installatiebehoeften van een project kunnen afhandelen."

 

Partners Maritiem Nederland