Jan De Nul koopt multifunctionele kabellegger Connector | Maritiem Nederland
Nieuws
Met de aankoop van de Connector breidt Jan De Nul zijn vloot voor de offshore energiemarkt verder uit.

Jan De Nul koopt multifunctionele kabellegger Connector

Redactie | donderdag 10 december 2020
Offshore, Offshore Wind

Jan De Nul Group heeft neemt het offshore constructie- en kabellegschip Connector over van Ocean Yield ASA (een gespecialiseerde charter-rederij). Met deze aankoop investeert de waterbouwer in zijn offshore installatiecapaciteit. Het schip wordt nog dit jaar overgedragen.

Met de overname van het kabellegschip Connector breidt Jan De Nul, volgend op de bestellingen in 2019 van het offshore installatieschip Voltaire en het kraanschip voor drijvende installatie Les Alizés, zijn gespecialiseerde vloot voor de offshore energiemarkt verder uit.

"De Connector heeft een zeer goede reputatie in de sector en staat aan de wereldtop van onderzeese installatie- en constructieschepen", zegt Philippe Hutse, director Offshore Division bij Jan De Nul. "Het schip kan werken in waterdieptes tot 3.000 meter. Door de marktconsolidatie die deze nieuwe investering met zich meebrengt, bezitten en exploiteren wij nu ‘s werelds grootste vloot van gespecialiseerde kabelleggers. De Connector zal de Jan De Nul-vloot verder wapenen voor de toekomst van offshore energiewinning.”

"De Connector zal een perfect combo vormen met ons kabellegschip Isaac Newton", zegt Wouter Vermeersch, manager Offshore Cables bij de waterbouwer. "Beide schepen zijn onderling uitwisselbaar, doordat ze een gelijkaardig draagvermogen en duo-draaitafelsysteem aan boord hebben. Tegelijkertijd hebben ze elk hun eigen specifieke kenmerken wat hen complementair maakt. Onze derde kabellegger Willem de Vlamingh maakt als allrounder die ook in zeer ondiepe wateren kan werken, onze vloot compleet."

Moderne offshore vloot

Dankzij deze investeringen beschikt Jan De Nul over een zeer moderne en uitgebalanceerde offshore vloot die nu bestaat uit drie jack-up installatieschepen, drie kraanschepen, drie kabellegschepen, vijf rotsinstallatieschepen en twee multifunctionele schepen.

Multifunctioneel schip

De Connector, gebouwd in 2011, is een multifunctioneel DP3-schip voor onderzeese kabelinstallatie- en constructiewerken in zeer diepe wateren. Het schip heeft een bewezen staat van dienst als het gaat om het installeren van vermogenkabels en interconnectiekabels (umbilicals) met behulp van zijn twee draaitafels met een gecombineerd totaal laadvermogen van 9.000 ton. Ook installeerde het schip leidingen tussen zeebodemconstructies en de oppervlakte (risers) met twee offshorekranen met deiningcompensatie van 400 en 100 ton. Het schip is ook uitgerust met twee ingebouwde WROV's (op afstand bediende werkvoertuigen) die in waterdieptes tot 4.000 meter kunnen werken.

De Connector is uiterst wendbaar en heeft een hoge vaarsnelheid voor wereldwijde operaties. Dankzij zijn uitstekende stabiliteit kan het schip in de meest barre omstandigheden werken. Met zijn grote vrij dekoppervlak en kraandekking biedt het schip een uitstekend platform om kabelreparaties uit te voeren.

Partners Maritiem Nederland