Industrie zet in op innovatieve batterijtechnologie | Maritiem Nederland
Nieuws

Industrie zet in op innovatieve batterijtechnologie

redactie | maandag 1 november 2021
Scheepsbouw

Een consortium van bedrijven, kennisinstellingen en brancheorganisaties heeft het Battery Competence Center opgezet. Het nieuwe innovatieprogramma wil kennis en competenties in batterijtechnologie opbouwen en de concurrentiepositie van de Nederlandse maakindustrie versterken. De deelnemende bedrijven - Daf Trucks, VDL en Damen Shipyards - zetten volop in op het elektrificeren van hun voer- en vaartuigen.

Om de energietransitie te laten slagen is innovatieve batterijtechnologie onmisbaar. Door krachten te bundelen met kennisinstellingen (TU/e en TNO) en startups op het gebied van batterijtechnologie en -productieprocessen, wil het Battery Competence Center batterijpakketten in Nederland gaan assembleren en daarmee de economische kansen voor Nederlandse Original Equipment Manufacturers (OEM) en startups vergroten. Zowel DAF en VDL als een groot deel van innovatieve startups in batterijtechnologie zijn gevestigd in de regio Brainport Eindhoven. 

Bussen, trucks en schepen

Het Battery Competence Center gaat de kennis bundelen voor de ontwikkeling van batterijpakketten voor bussen, trucks en schepen. Het doel is de batterijpakketten zo te ontwikkelen en te produceren dat het voer- of vaartuig beter én concurrerender wordt. Ook trekken de partijen samen op om de inkoopkracht van de bedrijven te vergroten. Hierdoor wordt Nederland minder afhankelijk van buitenlandse leveranciers. 

Naast de genoemde bedrijven maken de startup ELEO Technologies, de kennisinstellingen TNO Traffic & Transport en TU/e, de economische ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development en brancheverenigingen RAI Automotive Industry NL en Netherlands Maritime Technology (NMT) deel uit van het consortium.

Sterke troeven

Volgens het Battery Competence Center kan Nederland een belangrijke positie verwerven in de Europese batterijketen. Een aantal belangrijke competenties is hier aanwezig, waaronder de expertise op het gebied van dunne-film technologie en plasma-chemie die nodig zijn om nieuwe generatie batterijcellen te ontwikkelen. Ook de gunstige logistieke ligging van Nederland en de sterke automotive en maritieme industrie zijn belangrijke troeven. 

Het project wordt ondersteund met 2,4 miljoen euro uit het REACT-EU subsidieprogramma in samenwerking met de provincie Noord-Brabant.

Partners Maritiem Nederland