IHC levert cutterzuiger af aan Suez Canal Authority | Maritiem Nederland
Nieuws
Na de succesvol verlopen proefvaarten, onder meer op het Haringvliet, vertrekt de Mohab Mameesh naar Egypte.

IHC levert cutterzuiger af aan Suez Canal Authority

redactie | vrijdag 19 maart 2021
Scheepsbouw, Baggeren

Royal IHC heeft de cutter suction dredger Mohab Mammesh officieel overgedragen aan de Suez Canal Authority (SCA). Na de inbedrijfstelling en de voltooiing van de baggerproeven voor de Nederlandse kust en het Haringvliet is de krachtige cutterzuiger klaar om de druk bevaren waterweg tussen Middellandse Zee en de Rode Zee te gaan onderhouden.

Met de levering van de 29,190kW ‘heavy-duty rock’ cutterzuiger beschikt SCA nu over een van de meest krachtige dredgers in de wereld. Met een lengte van 147,4 m en een totaal geïnstalleerd baggervermogen van 4.800kW kan de Mohab Mameesh baggeren tot een diepte van 35 m. Aan boord is plaats om 70 personen te huisvesten. Aangezien het schip in nauwe samenwerking met SCA is ontworpen, heeft het de eigenschappen om zeer effectief te werken in de zware omstandigheden in de regio.

Zusterschip volgt

De nieuwe CSD gaat nu op transport naar Egypte. Volgende week wordt het geladen op een halfafzinkbaar schip, waarna het vanuit Rotterdam zal vertrekken richting het Suez Kanaal. Het zusterschip – Hussein Tantawy – zal in de komende maanden vertrekken voor de proefvaart.

"We hadden er vanaf het begin van het project vertrouwen in dat Royal IHC de juiste partner was voor deze belangrijke opdracht", zegt SCA's voorzitter en algemeen directeur, admiraal Osama Rabie. “De Mohab Mameesh is echt een indrukwekkend vaartuig en veel mensen zijn enthousiast om het zo snel mogelijk live in actie te zien. We verwachten nog vele jaren ongelooflijke resultaten te behalen met deze ultramoderne CSD."

Partners Maritiem Nederland