Holland Shipyards levert elektrische veerboot Sandøy af | Maritiem Nederland
Nieuws
Dankzij een voorspelbaar vaargebied lenen veerboten zich bij uitstek voor (volledige) elektrificatie.

Holland Shipyards levert elektrische veerboot Sandøy af

redactie | vrijdag 16 juli 2021
Scheepsbouw, MET Event

Op 1 juli heeft Holland Shipyards Group officieel de nieuw gebouwde, volledig elektrische veerboot ‘Sandøy’ overgedragen aan Brevik Fergeselskap. Het schip zal opereren in de wateren van Eidangerfjorden (Noorwegen) en Brevik verbinden met Sandøya en Bjørkøya.

De ‘Sandøy’ is een volledig elektrische veerboot van 42 m lang en 11 m breed en kan 98 personen en 16 auto’s vervoeren. Het schip is volledig emissievrij en volledig aangedreven door batterijstroom met een geïnstalleerd vermogen van 1.300 kWh. De ‘Sandøy’ wordt opgeladen met een 600 kW wallaadvoorziening, meestal ‘s nachts.

Van alle schepen lenen veerboten zich bij uitstek voor dit soort elektrificatie, aangezien het vaargebied doorgaans beperkt en voorspelbaar is en de oplaadfaciliteiten relatief goed bereikbaar zijn.

“Het is een buitengewoon jaar geweest, waarin wij als eigenaren niet hebben kunnen reizen vanwege de Covid 19-beperkingen. Het bouwen van een veerboot terwijl je niet fysiek aanwezig kan  zijn tijdens de bouw, kan behoorlijk uitdagend zijn. Het heeft echter absoluut geen afbreuk gedaan aan het vertrouwen en de fijne samenwerking met Holland Shipyards. We zijn erg blij met de kwaliteit van het schip en kijken ernaar uit om de ‘Sandøy’ te zien varen in de Eidangerfjorden”, zegt Borgar Slørdal, directeur van Brevik Fergeselskap.

Groene missie

Holland Shipyards Group zet zich in om te werken aan een groenere toekomst voor de maritieme industrie. Sinds de start van onze groene missie in 2010 hebben we de fijne kneepjes geleerd van het bouwen van duurzame schepen die zijn geoptimaliseerd voor hun toepassing. De volledig elektrische ‘Sandøy’ is een mooi resultaat van jarenlange ervaring met het bouwen van duurzame schepen.

Partners Maritiem Nederland