Goede vraag: Blijft Shell een aantrekkelijke werkgever? | Maritiem Nederland
Nieuws

Goede vraag: Blijft Shell een aantrekkelijke werkgever?

| woensdag 1 december 2021
Arbeidsmarkt, MET Event

Op 15 november kondigde Shell aan het hoofdkantoor te verplaatsen van Nederland naar het VK. Wat betekent het vertrek van Shell voor de werkgelegenheid? Het korte antwoord op deze vraag is: niet veel, want behalve de ceo en de cfo verhuizen ‘minder dan tien’ topmanagers naar Londen.  Dit tiental banen valt in het niet bij de 900 banen die hier vervallen als gevolg van de wereldwijde reorganisatie van het energiebedrijf.

Onderliggende vraag is echter: blijft Shell na het vertrek uit Nederland nog aantrekkelijk voor afgestudeerden van technische opleidingen? Wordt het lastiger technische vacatures vervuld te krijgen, zeker nu de strijd om technische toptalenten steeds heviger wordt? 

De verhuizing naar Londen betekent niet dat Imtaas Ramdjanbeg, Marketing Advisor Employer Brand Talent Attraction bij de HR-afdeling van Shell, het minder druk krijgt. Shell Nederland blijft niet alleen een groot aantal producten maken, maar investeert ook miljarden euro’s in projecten voor onder meer zonne- en windenergie, biobrandstoffen, waterstof en aardwarmte. Ramdjanbeg heeft er een ‘volle dagtaak’ aan om ervoor te zorgen dat er genoeg operators voor Pernis, onderhoudsmensen in Moerdijk en technische talenten op het lab in Amsterdam worden geplaatst.

In de ‘nationale’ lijstjes van voorkeurswerkgevers (Intermediair, JobNet) staat Shell nog steeds opvallend hoog, maar onder de huidige generatie techniekstudenten geldt een baan bij het energiebedrijf als minder begerenswaardig. In de internationale ranking van Most Preferred Employers van onderzoeksbureau Universum is Shell dit jaar voor het eerst niet meer te vinden in de top-10 van aantrekkelijke werkgevers onder studenten IT/Engineering/Natural Sciences. Het energiebedrijf staat op plaats 11 (en voor business studenten op plaats 21). Een teken aan de wand?

Opboksen tegen Amazon, Google en Tesla

‘Met een elfde plaats op de ranglijst van Universum zijn we nog steeds heel tevreden,’ zegt Ramdjanbeg. ‘In vergelijking met de jaren vóór 2020 hebben wij in de strijd om talent hele andere concurrenten dan voorheen. Als je kijkt naar de functies in Pernis of Moerdijk, zijn niet alleen bedrijven als ExxonMobil of Air Liquide onze mededingers. Je moet nu tegen Amazon, Google en Tesla opboksen. Er is werk aan de winkel om de concurrentiestrijd met dit soort bedrijven aan te kunnen gaan.’ Dit voorjaar heeft Shell Nederland een reorganisatie doorgevoerd (die van de 900 banen, LK) die de HR-afdeling veel energie heeft gekost. ‘We hebben nu een nieuwe bedrijfsstrategie. Daar past ook weer ander talent bij.’

De voorbeelden van nieuwe functies liggen voor het oprapen. Ramdjanbeg: ‘Veel van de installaties op Pernis en Moerdijk draaien op basis van aardgas gestookte turbines. Het is technisch mogelijk om die te elektrificeren, maar hierbij lopen we tegen het euvel aan dat de infrastructuur van Shell Pernis en het Nederlandse elektriciteitsnetwerk dit niet aan kunnen. In plaats van de ingenieurs die de pijpen en de fornuizen aan elkaar knopen, heb je een heel ander type talenten nodig om dit soort problemen aan te pakken.’

Springplank voor energietransitie

In de nieuwe bedrijfsstrategie ziet Shell de bestaande fabrieken als ‘springplank voor de energietransitie’ en de ‘overgang van een grijze naar een groene waterstofeconomie’. Het bedrijf wil een leider zijn in de ontwikkeling van schonere brandstoffen en duurzame, circulaire chemie. De wereldwijde aansturing van alle projecten voor ontwikkeling, integratie en productie van hernieuwbare energie vindt plaats vanuit Nederland. Sleutelrollen krijgen de divisie Renewables & Energy Solutions in Den Haag en de gloednieuwe Energy Transition Campus in Amsterdam (ETCA) waar nu duizend mensen werken en ruimte is voor 200 mensen van buiten Shell.

De huidige generatie techniekstudenten is opgegroeid met het 'klimaatprobleem' en is ervan overtuigd dat doorgaan met fossiele brandstoffen geen toekomst heeft. Bij het ETCA vinden zij de ruimte en faciliteiten om te werken aan innovaties en ‘samen de energietransitie door te komen’.

Partners Maritiem Nederland