Financiering Gemini windpark rond | Maritiem Nederland
Nieuws

Financiering Gemini windpark rond

Redactie | donderdag 15 mei 2014
Offshore, Baggeren, Offshore Wind, Van Oord

Van Oord gaat voor 1,3 miljard euro het Gemini offshore windpark bouwen. Onlangs kwam de financiering rond voor dit windpark, dat ruim driekwart miljoen huishoudens van stroom moet gaan voorzien.

Op 14 mei hebben de aandeelhouders in het Gemini offshore windproject onder leiding van het Canadese Northland Power bekendgemaakt dat zij overeenstemming hebben bereikt met de banken voor de financiering van het project. Met deze zogenoemde financial close is een bedrag van 2,3 miljard euro gemoeid van de totale bouwkosten van 2,8 miljard euro. Van Oord is voor 10 procent aandeelhouder in het project. De overige aandeelhouders zijn Northland Power (60 procent), Siemens Project Ventures (20 procent) en HVC (10 procent). Het totale ingebrachte eigen vermogen bedraagt meer dan 400 miljoen euro. Gemini wordt een van de grootste offshore windprojecten ter wereld.

Naast het aandeelhouderschap tekende Van Oord op 14 mei het EPC-contract (Engineering, Procurement en Construction) voor de bouw van het windproject. Het bouwcontract heeft een waarde van meer dan 1,3 miljard euro.

De activiteiten van Van Oord omvatten het leveren en installeren van de funderingen, de levering en installatie van de totale elektrische infrastructuur inclusief de offshore en onshore hoogspanningsstations, de infield- en de exportstroomkabels en de installatie van de Siemens windturbines. De voorbereidingen voor de uitvoering zijn gaande en de bouw van het project start in het tweede kwartaal van 2014. De oplevering is gepland in het eerste kwartaal van 2017. Van Oord zet verschillende offshore installatieschepen in, waaronder Van Oords nieuwe jack-up schip ‘Aeolus’ en het in aanbouw zijnde kabellegschip ‘Nexus’ dat eind 2014 wordt opgeleverd.

Het Gemini windproject verrijst 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en zal daardoor vanaf de kust niet zichtbaar zijn. Het project bestaat uit 150 Siemens windturbines van 4 MW die gezamenlijk 600 MW energie leveren voor ruim 785.000 huishoudens. 600 MW energie leveren voor ruim 785.000 huishoudens.

Partners Maritiem Nederland