Batteries included. Mijlpaal elektrische sleepboot Damen | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de RSD E-Tug 2513.

Batteries included. Mijlpaal elektrische sleepboot Damen

redactie | vrijdag 18 juni 2021
Scheepsbouw, Havens

Damen Shipyards heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in de bouw van haar eerste volledig elektrische Reversed Stern Drive (RSD) sleepboot. Damen bouwt de RSD-E Tug 2513, koosnaam: Sparky, voor de Nieuw-Zeelandse havens van Auckland. Op de Song Cam Shipyard in Vietnam zijn de batterijen van de sleepboot geïnstalleerd.

De sleepboot beschikt over een opgesteld vermogen van 2.784 kWh (oftewel 2.240 batterijen). Hiermee kan Sparky twee of meer aan- en afmeeroperaties uitvoeren met een trekkracht tot 70 ton bollard op één lading. Daarna duurt het slechts twee uur voordat de sleepboot volledig is opgeladen. De batterijen zijn in strings gerangschikt. Als één batterij in een string het begeeft, gaan de anderen gewoon door met het werk.

Ports of Auckland plaatste in augustus 2019 de bestelling bij Damen. Het is de bedoeling van de havens om in 2040 volledig emissievrij te werken. Het afbouwen van Sparky gaat door, Damen verwacht dat de levering eind dit jaar zal zijn.

Na het plaatsen van de batterijen ging Sparky naar de 'painting shop' van de Song Cam werf in Vietnam (foto: Damen). Tekst gaat verder onder de foto.

Elektrische ferries

Damen, dat de ambitie heeft om de meest duurzame scheepsbouwer ter wereld te worden, heeft al ruime ervaring in de bouw van volledig elektrische schepen. Damen heeft zeven volledig elektrische Ferries 2306 E3 geleverd voor de stad Kopenhagen in Denemarken, en een volledig elektrische Cutter Suction Dredger 650 voor een Australische klant.

De scheepsbouwer bouwt ook volledig elektrische veerboten voor Ontario, Canada; een Road Ferry 6819 E3 & Road Ferry 9819 E3. Voor BC Ferries in British Columbia worden zes hybride Road Ferries 8117 E3 gebouwd. De hybride schepen worden voorbereid op toekomstige ombouw naar volledig elektrisch.

Waterbussen

Daarnaast bouwt Damen negen waterbussen voor Blue Amigo om in Nederland te opereren. Drie van de schepen zullen volledig elektrisch zijn, terwijl de overige hybride waterbussen worden voorbereid op toekomstige ombouw naar volledig elektrisch. Damen heeft tot nu toe elektrische schepen geleverd met in totaal 20 mW batterijvermogen.

In eigen huis heeft Damen de E3 duurzaamheidsaccreditatie voor haar schepen ontwikkeld. E3 staat voor environmental friendly (milieuvriendelijk), efficiënt in gebruik en economisch haalbaar.

Elektrische versies

De strategie van Damen is om haar bestaande scheepstypes verder te ontwikkelen tot elektrische versies, door gebruik te maken van bewezen oplossingen en deze te combineren met innovaties voor meer efficiëntie en duurzaamheid. Naast de RSD Tug 2513 kan Damen ook haar ASD Tug 2813 elektrificeren.

Partners Maritiem Nederland