Eerste Hollandse Nieuwe voor medewerkers GGD | Maritiem Nederland
Nieuws
Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau overhandigde het eerste vaatje Hollandse Nieuwe 2021 aan André Rouvoet.

Eerste Hollandse Nieuwe voor medewerkers GGD

redactie | dinsdag 15 juni 2021
Visserij

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is aangeboden aan voorzitter André Rouvoet van GGD Nederland als blijk van waardering voor alle vaccinatiemedewerkers die de afgelopen maanden in touw waren. Op vaccinatielocatie Haaglanden luidde het Nederlands Visbureau hiermee de start in van het nieuwe haringseizoen. Vanaf 16 juni is de Hollandse Nieuwe in het hele land verkrijgbaar.

Het uitdelen van de Hollandse Nieuwe aan vaccinatiemedewerkers vervangt de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. "Een traditionele veiling kon voor de tweede maal op rij vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan", zegt Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau. "Nu we ons in Nederland volop in de vaccinatiefase bevinden is de GGD een logische keuze." Niet alleen André Rouvoet ontving de Hollandse Nieuwe, maar ook de vaccinatiemedewerkers op verschillende locaties in het land werden getrakteerd.

Haringdeskundige Peter Koelewijn gaf als eerste een oordeel over de haring - de vangst van 2021 is opnieuw een gezonde, romige en vette haring – waarna het vaatje met de inhoud werd geschonken.

De kop is er af

De maatjesharing komt deze weken per schip de havens van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. Leewis: "Ook dit jaar is de uitdaging aangegaan om met man en macht voor de eerste verkoopdag (woensdag 16 juni) voldoende Hollandse Nieuwe beschikbaar te hebben om het seizoen te kunnen starten. Het overgrote deel van de vangst 2021 wordt de komende weken tot ongeveer half juli aangevoerd."

Partners Maritiem Nederland