Drijvende windmolens voor efficiënte oliewinning | Maritiem Nederland
Nieuws

Drijvende windmolens voor efficiënte oliewinning

Thomas van de Sandt | vrijdag 6 juni 2014
Offshore, Offshore Wind

Om meer olie uit hun offshore velden te halen, injecteren oliemaatschappijen de velden met zeewater. Dit zou efficiënter en goedkoper kunnen met drijvende windmolens, stelt DNV GL.

Het grote Noors-Duitse certificerings- en adviesbureau, waar het Nederlandse Kema in is opgegaan, roept nu de industrie op om te helpen dit concept verder uit te werken. “Het onderwatergedeelte van een drijvende windmolen is een cilinder met onderin ballast en daarboven een enorme hoeveelheid ruimte. In ons concept wordt die ruimte benut voor een pompinstallatie en eventuele waterbehandeling”, vertelt Johan Sandberg van DNV GL. Afhankelijk van het olieveld kan het zeewater direct worden geïnjecteerd of moet het eerst worden ontzout om verstoppingen in de put te voorkomen. Vanuit de windmolen wordt het water direct naar de injectieput op de zeebodem gepompt.

“Het grote voordeel is dat dit een autonoom systeem is, zonder dat dure aanpassingen aan het boorplatform of op de zeebodem nodig zijn”, zegt Sandberg. “Omdat het systeem in de turbine is geïntegreerd, is ook het onderhoud makkelijker en is het mogelijk om als het veld is uitgeput het geheel naar een ander veld te verplaatsen. Wij verwachten dan ook dat het kosteneffectief is en zonder subsidie uit kan.”

Het lijkt wellicht niet de meest voor de hand liggende combinatie om een duurzame technologie in te zetten om zo veel mogelijk olie uit de grond te persen, maar Sandberg bestrijdt dat. “Water injecteren voor enhanced oil recovery gebeurt toch wel en normaal gaat dat met gasgestookte installaties. Vervanging door windenergie is dus sowieso duurzaam. Bovendien kan het beide industrieën dichter bij elkaar brengen als de olie- en gasbedrijven van dichtbij zien hoe goed windmolens werken.”

DNV GL roept nu bedrijven op voor een joint industry project, waarin een gedetailleerde haalbaarheidsstudie wordt uitgevoerd. “Als alles goed gaat, kunnen de eerste prototypes tussen 2018 en 2020 in het water liggen”, voorspelt Sandberg.

Meer informatie: www.dnvgl.com/winwin

Partners Maritiem Nederland