Drie Damen Next Generation Tugs gedoopt in Livorno | Maritiem Nederland
Nieuws
De RSD 2513 tugs Romito, Calafuria en Gabriella Neri worden ingezet voor sleepdiensten in de haven van Livorno.

Drie Damen Next Generation Tugs gedoopt in Livorno

redactie | dinsdag 18 mei 2021
Scheepsbouw, Havens

Op 15 mei hield Fratelli Neri een naamgevingsceremonie voor drie Damen RSD Tugs 2513 in de haven van Livorno. Twee van de schepen, genaamd 'Romito' en 'Calafuria', zijn gebouwd bij Damen Shipyards Galati en werden eind 2019 afgeleverd. Beide sleepboten hebben een bollard pull van 70 ton.

De nieuwste aanwinst voor de vloot van het bedrijf heet 'Gabriella Neri' (naar de vrouw van voorzitter Piero Neri). Damen bouwde het schip bij Damen Song Cam Shipyard en leverde het in januari van dit jaar af in Livorno. Met een trekkracht van 80 ton is dit de krachtigste van de drie.

De drie sleepboten zijn uitgerust met FiFi1 en voorzien van escorte, olieterugwinning. Ze beschikken over een bergingsnotatie en voldoen volledig aan de regels van de Italiaanse vlag.

Next Generation Tugs

Het ontwerp van de RSD Tug 2513 combineert kenmerken van zowel tractor als ASD-sleepboten om een ​​schip te creëren dat altijd vaart met de boeg vooruit. Om deze reden is de sleepboot even effectief bij zowel boeg- als hekwerk towage operations. Als een van de Next Generation Tugs Series van Damen, ligt de focus van de RSD-2513 op het bieden van meer veiligheid, duurzaamheid, betrouwbaarheid en efficiëntie.

Corrado Neri, directeur van Fratelli Neri: “We zijn verheugd dat we Romito, Calafuria en Gabriella Neri van Damen Shipyards hebben ontvangen. De veelzijdigheid, het hoge vermogen en de lage emissies van de nieuwe sleepboten maken ze tot een ideale aanvulling op onze bestaande vloot (van meer dan veertig schepen, red.) waardoor we onze klanten de hoogste servicestandaard kunnen blijven bieden met uitmuntende veiligheid.”

Antonio Marte, regiomanager bij Damen: “Romito en Calafuria behoren tot de eerste Damen-sleepboten met IMO Tier III-notatie (met het oog op de reductie van NOx-emissies, red.), het revolutionaire Twin Fin-concept om maximale richtingsstabiliteit en hogere sleepkrachten te bieden, de veerkrachtige bovenbouw om geluid en trillingen te minimaliseren voor een optimaal comfort aan boord en het Damen Safety Glass om de hoogste veiligheid tijdens operaties te bereiken.”

Remote monitoring

De Gabriella Neri beschikt daarnaast over het Damen Triton remote monitoring systeem. “Met Triton is het mogelijk om de prestaties van het schip in realtime vanaf kantoor te volgen, wat operationele optimalisatie mogelijk maakt”, aldus Marte. “Ik ben er zeker van dat deze drie schepen de haven van Livorno buitengewoon goed zullen bedienen."

Partners Maritiem Nederland