Derde contract Jan De Nul voor Dogger Bank windpark | Maritiem Nederland
Nieuws
De Voltaire is het eerste zeewaardige offshore installatieschip met een extreem lage uitstoot.

Derde contract Jan De Nul voor Dogger Bank windpark

redactie | maandag 12 juli 2021
Scheepsbouw, Offshore Wind

En dat is drie. Voor Dogger Bank Wind Farm haalde Jan De Nul ook het derde en laatste contract voor het transport en de installatie van windturbines voor het grootste offshore windpark ter wereld binnen. Dogger Bank C ligt op 200 km buiten de kust van Yorkshire en bestaat uit 87 turbines GE Haliade-X turbines van 14 GW. Samen met pakket A en B staat het totaal aantal te installeren turbines op 277. 

Jan De Nul Group’s nieuwste offshore installatieschip Voltaire zal instaan voor de levering en installatie van de 14 MW-turbines, meteen ook zijn eerste opdracht. Het contract is afhankelijk van het definitieve investeringsbesluit voor Dogger Bank C dat eind 2021 wordt genomen.

Grootste windpark ter wereld

Het 3,6 GW Dogger Bank windpark, dat in drie fasen van 1,2 GW in de Noordzee wordt opgeleverd, wordt na voltooiing het grootste offshore windpark ter wereld. De eerste twee fasen, Dogger Bank A en B met elk 95 turbines van 13 MW, zijn een joint venture tussen Equinor (40%), SSE Renewables (40%) en Eni (20%). De derde fase, Dogger Bank C, wordt volgens een ander tijdschema ontwikkeld en is eigendom van SSE Renewables (50%) en Equinor (50%).

SSE Renewables leidt de ontwikkeling en de bouw van de derde fase van Dogger Bank Wind Farm. Equinor zal gedurende 35 jaar instaan voor het operationele windmolenpark. Na oplevering zal het 3,6 GW windpark voldoende energie opwekken om jaarlijks meer dan 6 miljoen Britse gezinnen van stroom te voorzien.

Eerste klus installatieschip Voltaire

“Dogger Bank windpark is net het type project dat we in gedachten hadden toen we beslisten om onze Voltaire te bouwen", zegt Philippe Hutse, director Offshore Division bij Jan De Nul. "De schaal en de kenmerken van de offshore Dogger Bank en de turbines vormen de perfecte uitdaging voor dit Next Gen Offshore Jack-Up Installatieschip. We zijn er trots op dat wij erkenning krijgen voor onze keuzes en kijken ernaar uit om samen met de marktleiders SSE Renewables en Equinor te werken aan fase C van dit toonaangevende project. En op het feit dat we op de meest efficiënte en schone manier bijdragen aan de wereldwijde transitie naar hernieuwbare energie.”

Installatieschip met extreem lage uitstoot

Het installatieschip Voltaire is momenteel in aanbouw. Het schip met een hijsvermogen van ruim 3.000 ton komt in 2022 in de vaart. De Voltaire is uitgerust met een geavanceerd uitlaatfiltersysteem, voorzien van een selectief katalytisch reductiesysteem en een dieselpartikelfilter. Binnen zijn categorie wordt het schip hiermee het allereerste offshore installatieschip met extreem lage uitstoot (een Ultra-Low Emission vessel of ULEv) dat bovendien Stage-V gecertificeerd is.

 

Partners Maritiem Nederland