Den Breejen bouwt on-spec riviercruiseschip | Maritiem Nederland
Nieuws
In 2018 leverde Den Breejen riviercruiseschip Avalon Envision af, hier gefotografeerd nabij Keulen

Den Breejen bouwt on-spec riviercruiseschip

redactie | dinsdag 19 oktober 2021
Toeleveranciers, Scheepsbouw, Cruise

Met Project Rheingold speelt Den Breejen Shipyard in op de markt door op speculatie een luxe riviercruiseschip te bouwen op basis van een vertrouwd platform. Het doordachte, vooruitstrevende ontwerp is nog volledig naar wens aan te passen. De korte levertijd van dit project biedt rederijen een unieke kans om hun vloot snel uit te breiden zodra de markt weer aantrekt.

Project Rheingold is een viersterren-plus luxe riviercruiseschip van 135 meter lengte, geschikt voor 182 passagiers, ontworpen en gebouwd door de vaklieden van Den Breejen Shipyard. Na meer dan veertig custom schepen, is dit het eerste speculatieproject voor de scheepswerf; en waarschijnlijk ook een primeur in deze sector. Johan Kaasjager, Commercieel Directeur van Den Breejen: “De Covid 19-crisis heeft de cruisesector zwaar getroffen. Rederijen wachten tot de markt zich herstelt. Als dat gebeurt, vaak gaat dat vrij snel, willen klanten hun operatie snel op orde hebben, hun vloot uitbreiden en profiteren van een korte levertijd.”

Speciale aandacht voor design

Bijzonder aan Project Rheingold, vernoemd naar de Wagner-opera, is de aandacht voor design. Johan Kaasjager: “Wij vinden dat design nog steeds wat ondergewaardeerd wordt in deze branche, terwijl het waarschijnlijk een van de belangrijkste onderscheidende factoren is voor een rederij. Een aantrekkelijk schip heeft een grote impact op de keuze van de klant, dus we denken dat het loont om extra energie in het ontwerp te steken.”

Hiervoor is Den Breejen een samenwerking aangegaan met de specialisten van Omega Architects. Hoewel Omega zeer ervaren is in het ontwerpen van pleziervaartuigen met inmiddels meer dan 120 motorjachten op het water, heeft het bureau ook aan diverse passagiersschepen getekend. Frank Laupman, oprichter van Omega: “Wat we gemeen hebben met Den Breejen is onze sterke ambitie om de grenzen te verleggen bij het ontwerpen van een riviercruiseschip. We zijn erg verheugd dat de scheepswerf ons heeft gevraagd om zowel het interieur als het exterieur te ontwerpen.”

Vooruitstrevend in vorm en functie

De opvallende exterieurlijnen van Project Rheingold zijn een moedige herinterpretatie van het traditionele ontwerp van riviercruiseschepen. Het profiel van het schip is één rechte lijn, die het hotelgedeelte integreert met het restaurant, waardoor het schip een strak en evenwichtig uiterlijk krijgt. Exterior Designer Joris Manders van Omega: “Hoewel de basisvorm van een riviercruiseschip volledig geoptimaliseerd lijkt, is er nog volop potentie om het ontwerp te verbeteren en meer op te vallen. We hebben cruciale en herkenbare details van de boeg, de entree en het achterste deel van het schip veranderd.”

De ontwerpverbeteringen hebben niet alleen betrekking op de vorm. Manders: “Een van de functionele verbeteringen die we hebben doorgevoerd, is het doorzichtige voorste deel van het bovendek. Wanneer het stuurhuis naar beneden zakt voor het passeren van een brug, blijft het zicht van de kapitein onbelemmerd om veilig te kunnen manoeuvreren.”

Johan Kaasjager, Frank Laupman, Sabrina Zenone en Joris Manders lichtten de plannen toe (foto: Den Breejen). Tekst gaat verder onder de foto. 

Eigentijds interieur

Het interieur van Project Rheingold maakt indruk met haar eigentijdse chique uitstraling, geïnspireerd op het nieuwste en beste in de moderne architectuur. Sabrina Zenone, Interior Designer bij Omega: “We wilden dat het interieurontwerp zich echt zou onderscheiden van de traditionele interieurs die je in deze schepen vaak ziet. Tegelijkertijd moest het uitnodigend, comfortabel en luxueus zijn, en binnen het budget passen. Dat dwong ons om echt vernieuwend te zijn en met innovatieve oplossingen te komen. We zijn vooral trots op de geïntegreerde verlichting die de lange lineaire structuren aan boord doorbreekt en het interieur speelsheid geeft.”

Voor klanten is het interieur nog vrijwel een blanco canvas, uiteraard afhankelijk van de fase waarin ze het project betreden. Er zijn verschillende stijlen, kleuren en materialen om uit te kiezen, variërend in luxe van vier tot vijf sterren.

Bouwen met beperkt financieel risico

De toekomstige kopers van Project Rheingold profiteren van een zorgeloos bouwproces met beperkte financiële risico’s, omdat ze kunnen instappen als het meeste ontwikkelingswerk al is gedaan. Zelfs wanneer de beproefde platformromp al in aanbouw is, kunnen klanten het ontwerp nog naar eigen wens aanpassen, zodat het schip gereed is voor levering in het voorjaar van 2023.

“We zien een sterke belangstelling voor dit project, vooral van klanten die nieuw zijn in deze sector en nog geen referentieschip hebben. Ze willen een solide en betrouwbaar schip van een gerenommeerde werf, zonder negatieve verrassingen”, aldus Kaasjager.

Bron: NMT

Partners Maritiem Nederland