DEME doopt 's werelds krachtigste snijkopzuiger | Maritiem Nederland
Nieuws

DEME doopt 's werelds krachtigste snijkopzuiger

redactie | vrijdag 28 mei 2021
Scheepsbouw, Baggeren

Op 21 mei was het eindelijk zover. In Vlissingen vond de doopplechtigheid plaats van het 'schip der schepen' in de (ruim honderd schepen tellende) vloot van baggeraar DEME, de megacutterzuiger 'Spartacus'. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW is het schip in staat op ongeëvenaarde snelheid harde grond te snijden. Het schip is gebouwd door de Nederlandse scheepsbouwer IHC.

Gezien de coronamaatregelen was het voor DEME-medewerkers en de vakpers niet mogelijk de doopfestiviteiten bij te wonen. Onder de weinige 'doopgasten' bevonden zich de Belgische premier Alexander De Croo en zijn echtgenote Annik Penders, die als 'meter' van het nieuwe schip optrad en op sierlijke wijze een fles champagne tegen de romp sloeg.

Grensverleggend

Volgens DEME-ceo Luc Vandenbulcke is de Spartacus ontworpen met drie hoofdprioriteiten: "De grenzen van het baggerpotentieel verleggen, een ongeëvenaarde autonomie en de impact op het milieu beperken." De Belgische baggeraar en maritieme aannemer profileert zich als een technologische en duurzame leider in de baggersector. "De Spartacus sluit aan bij onze innovatieve aanpak."

De megacutterzuiger verlegt de grenzen in de baggersector met een pompkracht die zijn gelijke niet kent en een zware 'cutterladder', die baggeren op een diepte van 45 meter mogelijk maakt. Projecten die vroeger niet haalbaar waren, worden nu wel mogelijk.

Na de doop vertrekt de Spartacus naar Egypte voor de aanleg van de haven van Abu Qir, het grootste baggerproject ooit van DEME (foto: DEME). Tekst gaat verder onder de foto.

Naast zijn indrukwekkende kracht is de Spartacus de eerste snijkopzuiger in de sector die kan varen op LNG (vloeibaar aardgas). Het schip heeft ook verschillende bijkomende energiebesparende functies, zoals een warmteterugwinningssysteem.

De Spartacus is uitgerust met andere slimme innovaties om de productiviteit te maximaliseren, waaronder een werkplaats aan boord met een trilling-geïsoleerde vloer. Die maakt het mogelijk om het onderhoud en de reparatie van de snijkoppen uit te voeren tijdens de baggerwerken. Dit stelt de megasnijkopzuiger in staat om het aantal productie-uren te maximaliseren, wat volgens DEME een groot voordeel is bij werken in uitdagende omstandigheden en afgelegen gebieden.

Partners Maritiem Nederland