Damen voorop in onderzoek emissieloze mosselteelt | Maritiem Nederland
Nieuws
Doel van het project is ook de energie-efficiency van bestaande installaties met 15 procent te verbeteren.

Damen voorop in onderzoek emissieloze mosselteelt

Redactie | vrijdag 10 januari 2020
Visserij, MET Event

Onder leiding van Damen Maaskant Shipyards Stellendam start een onderzoeksproject naar hybride en volledig elektrische voortstuwing in de Nederlandse mosselsector. Het project 'Aquaculture' is een gezamenlijk initiatief van Damen, kwekers, toeleveranciers en dienstverleners in de Nederlandse mosselteelt.

Het project maakt deel uit van Damens langlopende ontwikkelingsprogramma voor elektrificatie. Dit heeft al hybride ferry’s, hybride schepen voor gemeentelijk openbaar vervoer en een volledig elektrisch binnenvaartvrachtschip opgeleverd.

De ondiepe en beschermde wateren van de Waddenzee en de Oosterschelde – bieden optimale condities voor de teelt van kwaliteitsmosselen. De mosselkwekers telen ze hetzij op de bodem (bodemcultuur), of aan verticale touwen (hangcultuur). Zij gebruiken daarbij speciaal ontworpen schepen met geringe diepgang. Deze schepen zijn veelal dieseldirect aangedreven.

Emissiereductie als rode draad

Het project Aquaculture is in het leven geroepen vanwege het steeds groeiende belang om uitlaatemissies van CO2, fijnstof (PM), zwaveloxides (SOx) en stikstof (NOx) te reduceren. Dit uiteraard in samenhang met de strengere IMO-voorschriften voor de uitstoot van SOx’en en NOx’en, en de zogenoemde Stage V-voorschriften van de Europese Unie voor binnenvaartschepen.

Hybride en elektrische voortstuwing is bepaald niet nieuw voor de Damen Shipyards Group. Er zijn al veel projecten uitgevoerd of in uitvoering voor hybride ferry’s en openbaar vervoer over water, evenals voor een volledig elektrisch binnenvaartvrachtschip. Het project profiteert van al deze ervaringen.

Aquaculture is bedoeld om het potentieel van hybride en elektrische voortstuwing aan te tonen voor zowel de reductie van uitlaatemissies, als de vergroting van de bedrijfsresultaten binnen de schelpdierenvisserij. Damen Maaskant wil een systeem ontwikkelen dat het mogelijk maakt om ten minste 50 procent van de tijd volledig elektrisch te varen; de energie-efficiency van bestaande installaties met ten minste 15 verbeteren; én de uitstoot van CO2, NOx, SOx en fijnstof met ten minste 50 procent reduceren ten opzichte van bestaande schepen.

Tijdens de testperiode zullen de mosselkwekers Prins & Dingemanse en Neeltje Jans Mosselen hun schepen beschikbaar stellen en hun ervaringen en inzichten delen met Damen Maaskant. Het gaat daarbij onder meer om informatie over de toepasbaarheid van uitwisselbare accu’s, de accukeuze en walstroom. 

Schelpdierenconferentie

Damen zal de eerste resultaten van het project presenteren tijdens de Internationale Schelpdierenconferentie op 16 en 17 januari in Deltapark Neeltje Jans, gelegen nabij de Oosterscheldekering.

Partners Maritiem Nederland