Damen's 'Uber of the Seas' voltooit proefvaarten | Maritiem Nederland
Nieuws

Damen's 'Uber of the Seas' voltooit proefvaarten

redactie | maandag 11 oktober 2021
Offshore, Scheepsbouw

Na vijf jaar marktconsultatie, engineering en ontwikkeling heeft de eerste van Damen's baanbrekende Fast Crew Supplier (FCS) 7011-klasse zijn proefvaarten voor de Turkse kust voltooid en vaart het schip naar Nederland. Bedrijven in de offshore-energiemarkt zullen binnenkort het comfort en de mogelijkheden van de 74 m lange, 40 knopen varende crew change vessel voor 122 passagiers kunnen ervaren.

De FCS 7011, in combinatie met het nieuwste walk-to-work-systeem van Ampelmann, vertegenwoordigt het allernieuwste op het gebied van toegang tot de zee, ontwikkeld in overleg met de offshore energieindustrie en maritieme onderzoeksinstituten.  Als een kosteneffectieve oplossing voor bemanningsvervoer met het hoogste niveau van zowel comfort als veiligheid, biedt de FCS 7011 een alternatief voor helikoptervervoer. Volgens Damen is er inmiddels belangstelling van klanten in de zuidelijke Noordzee, de Golf van Mexico, Brazilië en West-Afrika.

De businesscase is gebaseerd op het vermogen om grote aantallen personeel over langere afstanden en met hogere snelheden te verplaatsen. Dit opent de deur om over te stappen van een dagtariefstructuur naar een pay-per-voyage model. Ook het delen van schepen, waarbij meerdere offshore-installaties in één enkele reis worden bediend, behoort tot de mogelijkheden, wat aanzienlijke besparingen oplevert in zowel tijd als operationele kosten.

Comfort en veiligheid

Met reistijden tot 12 uur staan ​​comfort en veiligheid centraal. Om dit te bereiken omvat het ontwerp de Damen Sea Axe-boeg, de positionering van de accommodatie net achter midscheeps en interceptors in de achtersteven van het schip. Deze ontwerpkeuzes zijn bedoeld om het gevoel van beweging te minimaliseren terwijl het schip door de zee beweegt.

De FCS 7011 beschikt ook over bewegingscompenserende technologie om de veiligheid van bemanningsoverdrachten te optimaliseren. Deze omvatten een Kongsberg DP-systeem, een op maat gemaakte Ampelmann-loopplank en een VEEM-gyrostabilisator, naast de MTU-hoofdmotoren, Hamilton-waterjets, Danfoss-asgeneratoren, Reintjes-versnellingsbakken en Veth-boegschroeven. Het resultaat is een strak geïntegreerd geavanceerd controlesysteem dat in staat is personeel veilig en comfortabel af te leveren aan de offshore-installaties.

Proof of concept-proeven

Bij aankomst in Nederland wordt het Ampelmann gangway-systeem geïnstalleerd, waarmee de FCS 7011 klaar is voor volledig geïntegreerde 'proof of concept'-proeven in de Noordzee. Door de krachten te bundelen om het schip te commercialiseren, hebben Damen en Ampelmann de decennialange ervaring van Damen in het ontwerpen en bouwen van schepen voor het wisselen van bemanning gecombineerd met de toonaangevende walk-to-work-expertise van Ampelmann.

Over de ontwikkeling van deze 'Uber of the Seas' sprak Maritiem Nederland met Directeur business development en market intelligence David Stibbe.

Partners Maritiem Nederland